Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ugledni list

Marca: Zidane je gotov u Realu, ali neće još dobiti otkaz

zidane

“Već neko vrijeme su igrači zasićeni Zidaneom i distancirani od njega”

Sramotni, šokantni poraz Reala (2:1) od trećeligaša Alcoyana za ispadanje u 1/16 finala Kupa kralja, imat će najteže posljedice po njegovog trenera, piše najčitaniji španski list.

Izgubio je dva naslova u šest dana, a vjerovatno i treći

Ispadanje od trećeligaša u kupu svakako je situacija koja do kraja uzdrmava trenera reala, ali Zidaneov položaj otežava što mu je ovo treći neuspjeh u manje od dvije sedmice. U tri posljednje utakmice Real je kod Osasune igrao samo 0:0 te tako dao Atleticu priliku da mu na polovini prvenstva pobjegne na vrhu La Lige na gotovo nedostižnih deset bodova. Zatim je izgubio 2:1 od Athletica u polufinalu Superkupa, a sada je iz kupa ispao od trećeligaša. I to tako da je pao u produžecima, nakon što je ostao s igračem više.

“Ovakav Real ne može spašavati sezonu u Ligi prvaka”

Gotovo da je Realu već u januaru preostala samo Liga prvaka kao jedino takmičenje koje može osvojiti, ali to je tek teoretski tako, jer kako pišu španski mediji, ovaj Real nije favorit ni protiv Atalante u prvoj nokaut rundi LP-a, a kamoli u kasnijim fazama, protiv najboljih europskih klubova.

“Već neko vrijeme su igrači zasićeni Zidaneom i distancirani od njega”

Marca zato donosi niz tekstova pod naslovima “Zidaneov put u Realu je gotov”, “Samo čudo može spasiti Zidanea” i “Sramota koja će izazvati najteže posljedice”. Te posljedice odnose se na Zidanea. “Igrači Reala su zasićeni Zidaneom i distancirani od njega. To se zna već neko vrijeme, a puklo je velikim neuspjesima u posljednje vrijeme. Debakl kod Alcoyana znači da je Zidaneov put u Realu gotov”, piše Marca, ali i dodaje kako to ne znači da će odmah dobiti otkaz:

“Zidane neće odmah dobiti otkaz samo zbog velikih, ali starih zasluga”

“Vodstvo Reala ne želi poduzimati drastične mjere. Čekat će kraj sezone kako bi tada krenulo u potpuno obnovu momčadi. To će raditi s novim trenerom, jer Zidane je potrošen bolnim porazima ove sezone. Trener ne želi dati ostavku sada, kao što ga uprava sada neće smijeniti. Međutim, ostaje trener do kraja sezone zbog ogromnih starih zasluga kao igrač i trener, koji je posljednjih godina s klupe vodio klub do dva naslova u La Ligi i tri u Ligi prvaka, ali to je sve što će dobiti nakon što je izgubio dva naslova u šest dana.”

“Zidane s rezervama niti ne priča i onda očekuje da ginu za njega”

Marca ističe kako je u Realu javna tajna da su igrači izgubili povjerenje u Zidanea, što je “očito i po energiji koju ekipa odašilje”. Isti izvor dodaje: “Vidjelo se da igrači čekaju trenerov potez nakon 90 minuta, ali njega nije bilo ni na početku produžetaka, kao ni nakon što je Real ostao s igračem više. Zidane je izgubio kontakt s igračima, a s onima iz drugog plana ga nikada nije ni imao. I onda je s tim rezervama, s kojima gotovo da ne govori, a kamoli da im daje priliku u prvoj momčadi u La Ligi i Ligi prvaka, neuspješno pokušao proći u kupu. Ispadanje iz tog natjecanja pokazalo je da je Real sa Zidaneom potonuo na dno dna. Real je već neko vrijeme bio na putu prema katastrofi kao što je ona kod Alcoyana, a trener ničim nije pokazivao da to može spriječiti.”