selektor mlade reprezentacije

Marinović: Njemačka je među dvije najbolje mlade evropske selekcije

141019_bih

– Njemačka je, sigurno, među dvije selekcije u Evropi. Na pretprošlom su prvenstvu bili prvaci, na prošlom su igrali u finalu…

Mlada nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja je s četiri boda iz dva meča vodeća u Grupi 9 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine u Sloveniji i Mađarskoj, sutra će na zeničkom Bilinom polju ugostiti Njemačku (18.00 sati).

Njemački tim do sada je odigrao samo jednu utakmicu, u kojoj su u gostima s 5:1 porazili Wales. Prošle su sedmice u prijateljskom meču odigrali neriješeno 1:1 protiv Španije, od koje su ljetos izgubili u finalu EP-a s 1:2.

– Mislim da smo odradili što smo trebali. Svi su igrači spremni, nadam se da se neće ništa desiti ni nakon večerašnjeg treninga i da ćemo imati sve igrače na raspolaganju – kazao je večeras na pres-konferenciji bh. selektor Vinko Marinović.

Dodao je da je Njemačka bez sumnje favorit Grupe 9, a da je realno da se BiH s Belgijom i Walesom bori za drugo mjesto.

– Njemačka je, sigurno, među dvije selekcije u Evropi. Na pretprošlom su prvenstvu bili prvaci, na prošlom su igrali u finalu…

Sigurno je da će biti teško, ali igrači vjeruju, motivisani su i dat ćemo maksimum. Šta će na kraju bit, vidjet ćemo – kazao je Marinović, koji je dodao da ne sumnja da će njegovi puleni biti visoko motivirani rivalom.

Marinović očekuje i podršku navijača, koji bi im trebali pomoći da izvuku pozitivan rezultat. BiH u zadnja četiri meča, od kojih su dva bila kvalifikacijska, nije primila nijedan gol, a postigla je ukupno šest golova.

U dva domaća duela protiv Njemačke, BiH nije izgubila. Tako je u oktobru 2002. godine, u prijateljskom meču u Zenici bilo 5:1, dok je u kvalifikacijskom duelu, odigranom 2012. godine u Sarajevu, bilo neriješeno 4:4.

– Dobro je što nismo primali golove, to znači da smo odgovorni i disciplinovani. Vidjet ćemo sutra kako će to izgledati.

Što se tiče tradicije, ona je dobra, ali svaka generacija ima neke svoje kvalitete – kazao je Marinović.

Kapiten bh. tima Marijan Čavar istakao je kako je Njemačka jedna od najkvalitetnijih ekipa u Evropi.

– Ali, na domaćem terenu, pred našim navijačima, nećemo nikome lako pustiti da odnese bodove. Dat ćemo sve od sebe da ostvarimo dobar rezultat, nadam se i tri boda – kaže Čavar, koji je dodao kako su proteklih dana dobro izanalizirali rivala te dobro radili na treningu.

Napadač Ermin Demirović istakao je kako znaju da će biti teško da održe „nulu“, ali da će se boriti, kao i u 2. kolu protiv Belgije u gostima, kada su odigrali bez golova. Na pitanje šta može reći o selekciji Njemačke, Demirović je kazao kako je to uvijek Njemačka.

– Kao i uvijek, svi ti igrači igraju u dobrim klubovima, ali i mi smo jaki – poručio je Demirović.

BiH je, osim remija u 2. kolu u gostima s Belgijom, u 1. kolu u Zenici s 4:0 porazila Moldaviju. Taj je meč igran u Trening Centru Nogometnog saveza BiH.