Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

historijski trenutak

Marokanka postala prva igračica u hidžabu na Svjetskom kupu

Foto: Instagram

FIFA-ina zabrana igranja s vjerskim pokrivalima za glavu iz “zdravstvenih i sigurnosnih razloga” poništena je 2014. nakon zagovaranja aktivista, sportista te vladinih i nogometnih dužnosnika

Izašavši na teren protiv Južne Koreje u drugoj utakmici Maroka na Svjetskom prvenstvu za žene, odbrambena igračica Nouhaila Benzina ušla je u povijest kao prva koja je nosila hidžab dok se takmičila na globalnom turniru seniorske razine.

FIFA-ina zabrana igranja s vjerskim pokrivalima za glavu iz “zdravstvenih i sigurnosnih razloga” poništena je 2014. nakon zagovaranja aktivista, sportista te vladinih i nogometnih dužnosnika.

“Ne sumnjam da će sve više i više žena i muslimanki gledati u Benzinu i biti stvarno inspirirane – ne samo igračice, nego mislim i donositelji odluka, treneri, drugi sportovi,” rekla je Asmah Helal, suosnivačica Mreže muslimanki u sportu.

Benzina igra profesionalni klupski nogomet za Association's Sports of Forces Armed Royal – osmerostrukog branitelja naslova u najvišoj marokanskoj ženskoj ligi.