Martinez iz Atletico Madrida oborio rekord kineskog fudbala

martinez

Kolumbijac Jackson Martinez iz španskog Atletico Madrida za 42 miliona eura prelazi u kineski fudbalski klub Guangzhou Evergrande.

Kineski klub je potvrdio da je postignut dogovor o četverogodišnjem angažmanu Martineza i da će se 29-godišnji golgeter ekipi pridružiti već ove sedmice na pripremama pred početak drugog dijela sezone u Dubaiju.

Kineski klub, kojeg sa klupe vodi brazilski trener Filipe Scolari, će Atletico Madridu za transfer Martineza platiti 42 miliona eura, što je rekordan iznos u historiji kineskog fudbala. Dosadašnji rekord u transferima u Kini držao je brazilski veznjak Ramires, koji je u Jiangsu Suning došao iz Chelseaja za 28 miliona eura.

Martinez je prošle sezone za 35 miliona eura u Atletico Madrid došao iz ekipe Porta, a ove sezone u španskoj Primeri je postigao tri gola.

Proteklih nekoliko godina fudbal bilježi kapitalna ulaganja i popularizaciju u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, a u prilog tome govori i činjenica da su ovog januarskog prelaznog roka u Kinu otišla poznati svjetski asovi poput Ramiresa, Gervinha i Fredyja Guarina.