Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Meho Kodro za Fokus.ba: Hrvati se uvijek nalože, Brazil je preporođen

kodro_mix

Svjetsko prvenstvo u Rusiji počinje danas, a otvorit će ga domaća selekcija i Saudijska Arabija utakmicom koja počinje u 17 sati na stadionu Lužnjiki.

Legendarni fudbaler Veleža, Real Sociedada, Barcelone, Tenerifa, kao i reprezentacije Bosne i Hercegovine, u razgovoru za Fokus.ba dao je svoje mišljenje o favoritima i iznenađenjima koja bi se mogla dogoditi u Rusiji u narednih mjesec dana.

Otkaz koji je juče dobio selektor španske reprezentacije Julen Lopetegui šokirao je fudbalski svijet.

Kodro, koji je najbolje fudbalske godine proveo u Španiji, vjeruje da fudbaleri Furije mogu prevazići prvotni šok.

“Otkaz koji je dobio Lopetegui sigurno će šokirati igrače i cijelu organizaciju španske reprezentacije. Digla se velika prašina, jer ovaj potez zaista niko nije očekivao. Teško je prognozirati kako će to funkcionirati i koliko će naškoditi šansama Španije za osvajanje prvenstva, ali oni su prije svega mentalno jaka grupa koja će to sigurno prevazići”, uvjeren je Kodro.

Pored Španaca, koji su prema Kodri jedni od glavnih favorita, navodi i ekipu Brazila koju je selektor Tite preporodio.

“Sigurno su jedan od glavnih favorita. Ekipa koja je donedavno bila na mukama, sada je preporođena i našli su pravu formu i stabilnost, te važe za jedne od glavnih favorita”, kaže Kodro i dodaje da ne treba otpisati ni Nijemce koji su uvijek u samom vrhu.

Nada se zanimljivom prvenstvu na kojem će neka od ekipa iz sjene napraviti iznenađenje.

“Pored ove tri ekipe, imamo fantastične selekcije Francuske, Argentine i Belgije koje mogu pomrsiti planove glavnim favoritima. Ipak, teško je reći za ove ekipe da su u sjeni, jer se radi o fantastičnim selekcijama iz najboljih svjetskih liga”, ističe bivši fudbaler Barcelone.

Smatra i da susjedi imaju dovoljno jake ekipe da barem prođu grupu.

“Mislim da Hrvatska ima izvanrednu ekipu, uvijek se nalože na prvenstvima. Proći grupu sigurno mogu, a kasnije je sve lutrija, u zavisnosti od toga kako ostale ekipe odigraju. Dajem im prednost u odnosu na Srbiju, ali ne bi bilo iznenađenje ni da oni odu dalje”, prognozira Kodro.

Kodro je posljednji trenerski angažman imao u švicarskom Servettu

Kaže da najveći potencijal, ipak, imaju Francuzi, čiji napad svrstava među najbolje na prvenstvu, a jednog igrača posebno ističe.

“Mbappe, Dembele, Lemar, Griezmann, to su sve sjajna imena. Ne bih se čudio da Griezmann zablista i da Francuzi odu do samog kraja, a on da bude najbolji igrač prvenstva. U samom je vrhu, i već se približio onim najboljima, Messiju i Ronaldu”, naglašava Kodro svog favorita, koji je karijeru počeo u baskijskom klubu, Real Sociedadu za koji je i Kodro nastupao.

Razumije romantičare koji kritikuju uvođenje video tehnologije i maštaju o danima “pravog”, lucidnog fudbala.

Dani ponosa i slave: Kodro je u karijeri bio i član slavne Barce

Ipak, zagovornik je uvođenja VAR-a i smatra da je došlo vrijeme u kojem će fudbal ući u fazu budućnosti.

“Jedina moja želja je da video tehnologija funkcioniše na jedan fluidniji i prirodniji način, a ne da se igra sjecka i zaustavlja. To će sigurno doći s vremenom, jer fudbal ide u tom pravcu i VAR će postati standard”, zaključuje Kodro.

Posljednji trenerski angažman Kodro je imao u Švicarskoj.

Što se budućnosti tiče, kaže da je nakon Servettea imao nekoliko ponuda koje je odbio, i da čeka pravu priliku.

“Ima nekih priča, ali zasad ništa konkretno. Spreman sam, i nadam se da već u bližoj budućnosti doći prava prilika. Dotad ću gledati fudbal i uživati”, kaže bivši kapiten BiH.

U španskoj Primeri na 263 utakmice postigao je 105 golova. Status legende stekao je u Baskiji, gdje je za Real Sociedad na 129 utakmica zabio 73 pogotka.

Značajan trag ostavio je i u Barceloni, posebno 11. februara 1996. godine, kad je protiv najvećeg rivala Real Madrida postigao dva gola i zabilježio jednu asistenciju.