Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kodro za Fokus.ba: Kenan još nije dosegao plafon, Stevanović se sjajno snašao

kodro2

Krajem prošle godine Meho Kodro je preuzeo švicarskog drugoligaša Servettea, te tokom proljetnog dijela prošle sezone u tamošnjem Challenge šampionatu bio veoma uspješan.

Ipak, veliki zaostatak iz jeseni za vodećim Zurichom, jasno je od početka sugerisao da bh. stručnjak tek od naredne sezone ima pravo razmišljati o prvom mjestu i plasmanu u Super ligu, a upravo je plasman u elitni švicarski rang današnja želja i ambicija Kodre u sezoni koja je započela nedavno.

– Ide zasad dobro. Tokom prva četiri kola zabilježili smo dvije pobjede i dva remija i to je dobro. Cilj je vratiti se u Super ligu i na tome već odavno radimo. Iako je početak sezone, čini se da ćemo do kraja imati tri konkurenta, to su Xamax, Vaduz koji je nedavno ispao i trenutni lider Schaffhausen, kazao je Kodro za Fokus.ba.

Jedno od najzvučnijih pojačanja Vašeg kluba je najbolji igrač Premijer lige BiH iz prošle sezone, Miroslav Stevanović…

– Zadovoljan sam njegovom formom na početku sezone. Dugo ga poznajem, još iz mlade reprezentacije, kasnije sam ga pratio i u Španiji, a imao sam želju angažovati ga i u vrijeme dok sam vodio Sarajevo. Pojavila se nedavno mogućnost njegovog dolaska, ja sam naravno to prihvatio jer je kvalitetan fudbaler. Dobro se snalazi, nije prošao pripreme, ali je uhvatio takmičarsku formu.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon Grčke i remija krajem ovog i početkom narednog mjeseca igra važne utakmice protiv Kipra i Gibraltara…

– Prisustvovao sam nedavnoj utakmici protiv Grčke u Zenici, bilo je korektno s naše strane, s tim što su Grci odigrali na način na koji sam očekivao – na bod i u svojoj misiji uspjeli. Slijede dvije važne utakmice, a ja lično sam optimističan i smatram da ima materijala na kojem svi možemo graditi optimizam. Utakmica u Grčkoj između njih i Belgije dat će nam naznaku gdje smo, s tim što naravno moramo pobijediti i Kipar i Gibraltar. Ako se sve poklopi do kraja ćemo zavisiti sami o sebi, a to bi bilo zadovoljavajuće.

Neki od Vaših saigrača u reprezentaciji negoduju što niko iz te generacije danas nije blizu NS BiH, kako Vi gledate na to?

– Ne znam šta ko izjavljuje i govori, jer danas sve manje pratim. Ne znam ni šta bih na to rekao jer sam daleko i nisam dovoljno upoznat. Bio sam kratko selektor i to ne pamtim po lijepom. U to su vrijeme vladali drugačiji odnosi i pitali su se drugi ljudi. Gledajući s neke distance, mogu primjetiti da su se stvari u Savezu u odnosu na taj period značajno popravile. Drago mi je zbog toga jer je u ono vrijeme mnogo stvari bilo nekako negativno. Danas je, prema onom što čujem od drugih, sve bolje i zrelije.

Nakon ružnog kraja u reprezentaciji, sličnu sudbinu doživjeli ste u FK Sarajevo…

– Ne bih ni to opširno komentarisao. Imao sam zaista veliku želju da nešto napravimo, a i danas sam uvjeren da smo to mogli. Ne bih analizirao zašto, jer se na to ne bih ni vraćao.

Pratite li Velež?

– Pratim koliko stižem. Ljetos sam bio u klubu i vidio pomake prema naprijed. Primjetio sam mnogo želje kod tih ljudi i dosta dobrih stvari koje se rade. S tim mora doći i rezultat. U maju iduće godine se treba podvući crta. Lično vjerujem u Ibru Rahimića i njegov rad. Klub i ekipa su prema mom mišljenju na dobrom putu.

Šta se dešava s Barcelonom?

– Barcelona se trebala obnoviti. O tom je i dosad bilo govora, ali je sve ostalo na priči. Smatram da danas nisu konkretni kao nekad, odnosno da im trebaju dva ili tri nova igrača. Mišljenja sam da se i odlazak Neymara negativno odrazio na igrače, dok su porazi od Reala sve začinili u negativnom kontekstu. Real tokom posljednje dvije decenije odavno nije bio dominantan kao danas. Dugo su zajedno, igraju dobro, a posljednji uspjesi samo su kulminacija svega navedenog. Realno, danas su dosta bolji od Barcelone, dok Barca da bi ponovo postala konkurentna treba pojačanja.

Vaš sin Kenan u prošloj sezoni doživio je bljesak, dobacio je do A reprezentacije, a kasnije je ostvario transfer u Mainz…

– Kenan je dosta napredovao kao igrač. Imao je ljetos i alternative, ali je prema mom mišljenju izabrao dobar klub i dobru ligu. Rekao bih se i da su im se poklopile ambicije. Znam kako razmišlja i zbog toga od njega puno očekujem u budućnosti. Radan je, ozbiljan i ambiociozan mladić i zbog toga očekujem da u Mainzu nastavi tamo gdje je stao u Osasuni. Smatram da još nije dosegao svoj plafon, kao i da je na dobrom putu. Ja ga kao otac podržavam, kazao je legendarni napadač Veleža, Barce, Sociedada, Alavesa, Maccabija i reprezentacije Bosne i Hercegovine.