Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mendy postao najskuplji defanzivni fudbaler svijeta

FBL-WC-2018-FRA
France's defender Benjamin Mendy arrives in Clairefontaine en Yvelines on May 29, 2017 as part of the team's preparation for the upcoming WC 2018 qualifiers match against Sweeden on June 9, and friendly football match against Paraguay and England on June 2 and 13. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE (Photo credit should read FRANCK FIFE/AFP/Getty Images)

Uprava engleskog Premijerligaša Manchester Cityja saopćila je da je danas potpisala petogodišnji ugovor sa francuskim fudbalerom Menjaminom Mendyjem, javlja Anadolu Agency (AA).

Dosadašnji igrač Monaca, 23-godišnji Mendy se danas već pridružio ekipi Josepa Guardiole na priprema u Los Angelesu.

Engleski mediji pišu da je Manchester City za dovođenje Mendyja platio 58 miliona eura

Talentirani Mendy je postao najskuplji odbrambeni fudbaler svijeta. Tako će preuzeti “titulu” najskupljeg defanzivca od Kyle Walkera, koji je prije svega sedam dana stigao, također u City iz Tottenhama za 56 miliona eura, ali sa bonusima.

Iako su mu tek 23 godine, Mendyju će City biti četvrti klub u karijeri. Prethodno je igrao za Le Havre i Olympique Marseille iz kojeg je prešao u Monaco. U dresu reprezentacije Francuske odigrao je četiri utakmice. Za Monaco je prošle sezone odigrao 39 utakmica i postigao jedan gol i ostvario 11 asistencija.

Mendy će prelaskom u City biti peto veliko pojačanje kluba. “Građani” su ovog ljeta na transfere potrošili 195 miliona eura dovođenjem engleskog reprezentativca Walkera, portugalskog veznjaka Bernarda Silve, brazilskog golmana Edersona Moraesa i defanzivca Danila iz Real Madrida.

Klub je napustio srbijanski reprezentativac Aleksandar Kolarov koji je za pet miliona otišao u italijansku Romu. Mendy je došao upravo na Kolarovovo mjesto lijevog beka.