pariz

Messi dobitnik nagrade Laureus za sportistu godine

messi sp
Foto: FIFA

Messi je dva puta izašao na scenu. Drugi put dobio je nagradu uime argentinske nogometne reprezentacije

Argentinska nogometna zvijezda i član Paris Saint Germaina Lionel Messi, osvojio je nagradu za sportistu godine na prestižnoj dodjeli nagrada Laureus u Parizu. Tridesetpetogodišnjak, koji je prošle godine doveo Argentinu do titule svjetskog prvaka, ušao je u historiju, jer je postao prvi sportista koji je iste godine dobio i nagradu za člana najboljeg tima godine.

Svi dobitnici nagrada bili su prisutni kako bi proslavili svoju izuzetnu sportsku godinu.

Messi je dva puta izašao na scenu. Drugi put dobio je nagradu uime argentinske nogometne reprezentacije. Također je drugi put osvojio nagradu za sportiste godine, pošto je prethodno podijelio nagradu sa britanskim vozačem Formule 1 Lewisom Hamiltonom 2020.

Sprinterka sa Jamajke Shelly-Ann Fraser-Pryce, koja je između ostalih prošle godine osvojila zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu, postala je atletičarka godine.

Španski teniser Carlos Alcaraz dobio je nagradu Laureus Rookie of the Year. Ovo se dodjeljuje osobi koja je napravila najveći iskorak u prošloj godini. Alcaraz je prošle godine osvojio US Open i postao najmlađi broj 1 u muškom tenisu.

Nagrada za povratničkog igrača godine pripala je danskom nogometašu Christianu Eriksenu, koji se uspješno vratio na teren nakon srčanog zastoja. U međuvremenu, nagradu za ekstremnu sportistkinju godine dobila je Eileen Gu, skijašica slobodnog stila, koja je sa 18 godina osvojila tri medalje na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama.

Nominirane za Laureus nagrade određuju svjetski mediji, dok za pobjednike glasa 71 član odbora Laureus Svjetske sportske akademije.

Humanitarna nagrada otišla je u TeamUp, globalni program koji su zajednički razvili War Child, Unicef ​​Nizozemska i Save the Children. Nagradu je uručio poljski nogometaš, član Barcelone Robert Lewandowski, koji je dobio nagradu za izuzetna dostignuća prošle godine.

Nagrada za sportistkinju godine sa invaliditetom pripala je Catherine Debrunner, koja je 2022. počela u sprintu u invalidskim kolicima, a završila u maratonu, prenosi STA.