Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Messi po peti put osvojio Zlatnu loptu

messi

Fudbaler Barcelone Lionel Messi dobitnik je Zlatne lopte za 2015. godinu.

Svjetska fudbalska organizacija FIFA na večerašnjoj ceremoniji u švicarskom Cirihu, Zlatnu loptu je dodijelila Messiju.

Inače, za najprestižnije priznanje najboljeg fudbalera godine bili su nominirani trostruki dobitnik Zlatne lopte portugalski as iz Real Madrida Cristiano Ronaldo, njegov najveći suparnik na terenu i četverostruki dobitnik priznanja Argentinac Lionel Messi i njegov saigrač iz Barcelone, brazilski golgeter Neymar, kojem je ovo prva nominacija u karijeri.

Messi je prije 2015. za najboljeg igrača planete biran četiri godine u nizu, od 2009-2012, dok je prethodne dvije bio drugi u izboru.

Trener Barcelone Luis Enrique izabran je za najboljeg trenera u 2015. godini u izboru FIFA-e.

Luis Enrique je tokom 2015. godine osvojio pet trofeja s Barcelonom, koju je preuzeo na ljeto 2014. godine.

U utrci za najboljeg trenera u najužoj konkurenciji bili su Bayernov Josep Guardiola, Barcelonin Luis Enrique i selektor Čilea Jorge Sampaoli.

Najbolji trener u ženskoj konkurenciji je Jull Ellias, selektor Sjedinjenih Američkih Država.

Za trenera godine u ženskoj konkurenciji su bile nominirane selektor SAD-a Jull Ellias, selektor Engleske Mark Sampson i selektor Japana Norio Sasaki.
Za najbolju fudbalerku na svijetu za 2015. godinu izabranaa je Amerikanka Carli Lloyd.

Inače, za dobitnice Zlatne lopte u ženskoj konkurenciji bile su nominirane Amerikanka Carli Lloyd, Japanka Aya Miyama i njemačka reprezentativka Celia Sasic.

FIFA je večeras dodijelila i druga priznanja, među kojima su nagrade za najboljih 11 igrača, najbolji gol, najbolju fudbalerku godine, najbolje trenere u muškoj i ženskoj konkurenciji, te priznanja za fair-play i najbolja rukovodstva timova.

U najboljem timu za 2015. godinu našli su se, između ostalih, Neuer, Ramos, Modrić, Ronaldo i Messi, javlja Anadolu Agency (AA).

Najbolji tim na svijetu za prošlu godinu u izboru FIFPro World XI čine Manuel Neuer (Bayern Munich), Dani Alves (Barcelona), Thiago Silva (Paris Saint-Germain), Sergio Ramos (Real Madrid), Marcelo (Real Madrid), Andres Iniesta (Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid), Paul Pogba (Juventus), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Lionel Messi (Barcelona) i Neymar (Barcelona).

Od fudbalera iz regiona Balkana, hrvatski reprezentativac i fudbaler Real Madrida Luka Modrić izabran je u najbolji tim na svijetu za prošlu godinu.