Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Messiju prijeti 22 mjeseca zatvora

messi

Advokati koji predstavljaju španske institucije u Barceloni su danas zatražili zatvorsku kaznu od po 22 mjeseca i 15 dana za argentinskog fudbalera i člana Barcelone Lionela Messija i njegovog oca Jorgea Horacia Messija, kojima se sudi zbog utaje poreza, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Sudu u Barceloni danas je održano zadnje ročište u okviru sudskog postupka protiv Messija i njegovog oca, koji nisu prisustvovali ročištu. Tužilaštvo i predstavnici državne advokatske kancelerije te advokati odbrane su danas imali svoja posljednja izlaganja.

Tužilastvo je poručilo kako u ovom slučaju tereti samo Messijevog oca i menadžera Jorgea Horacija Messija, te da se “popularni fudbaler” treba osloboditi. Tužilaštvo je zatražilo kaznu za Jorgea od 18 mjeseci, iz razloga što je “on bio taj koji je donosio odluke”.

Državna advokatska kancelarija ipak je zatražila zatvorsku kaznu od po 22 mjeseca i 15 dana i za Messija i za njegovog oca. Državni advokati su poručili kako je Messija teško zamisliti kao vođu neke mafije, no on je odgovoran za ovo kriminalno djelo. Prema njihovim riječima, i dijete od 10 godina je svjesno činjenice da se porez mora platiti.

Sud bi odluku o ovom slučaju trebao donijeti naredne sedmice.

Španska porezna agencija traži oštre novčane i zatvorske kazne. S druge strane dvojac Messi opovrgava sve optužbe.

Prihodi se odnose na Messijeve sponzorske ugovore sa mnogim svjetskim kompanijama, među kojima su Danone, Adidas, Banco Sabadell, Pepsi… Messijevi advokati tvrde da “igrač nikada nije posvetio ni minutu svog vremena čitanju, proučavanju i analiziranju tih ugovora”.

Suđenje je počelo u utorak, a danas je okončano. Prema pisanju španskih medija, svi svjedoci su se složili da fudbalera treba izuzeti iz bilo kakvih nezakonitih radnji. Svi oni smatraju da Lionel Messi nije učestvovao u donošenju bilo kakvih odluka, te da je za eventualnu utaju poreza odgovoran njegov otac Jorge, koji se brine o finansijama igrača Barcelone.

Zbog suđenja Messi je morao propustiti dio priprema argentinske reprezentacije za Copa Americu, koja počinje sutra u Sjedinjenim Američkim Državama. Argentina će prvu utakmicu na turniru igrati u ponedjeljak 6. juna protiv Čilea.

Viši sud u Barceloni je u junu 2015. godine donio presudu da fudbalskoj zvijezdi ne treba odobriti imunitet zato što nije znao šta se dešava sa njegovim finansijama, kojima je djelimično upravljao njegov otac Jorge.

Messi i njegov otac su 2013. godine obavili “korektivno plaćanje” od pet miliona eura kojim su izmirili poreske obaveze i pristigle kamate.