Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mesut Ozil na putu da sruši rekord Thierrya Henryja

ozil henry

Njemački fudbalski reprezentativac Mesut Ozil pruža sjajne partije ove sezone u dresu londonskog Arsenala. Zahvaljujući njegovim briljantnim izvedbama, „topnici“ su sinoćnjom pobjedom protiv Bournemoutha sa 2:0 došli na vrh tabele. Ozil je dodatno popravio svoju sjajnu statistiku i na dobrom je putu da sruši rekord Thierrya Henryja, nekadašnjeg napadača Arsenala po broju asistenccija u jednoj sezoni Premier lige.

Henrry je svoj rekord postavio u sezoni 2002./'03. kada je svojim saigračima uspio namjestiti čak 20 golova. Na drugom mjestu su Cecs Fabregas (sezona 2014./'15.) i Franck Lampard (2004./'05.) iz Chelseaja koji su upisali po 18 asistencija. Fabregas se još jednom pojavljuje u top pet asistenata Premier ligi, kada je u dresu Arsenala u sezoni 2007./'08. upisao 17 asistencija.

Ozil je nakon svega 19 odigranih kola, što je tačno polovina, ove sezone uspio doći u društvo najboljih pet asistenata u istoriji Premier lige. Dodavanjem za gol Gabrieala Pauliste protiv Bournemoutha stigao je do 16. asistencije, pa je logično očekivati da u preostalih 19 utakmica, ukoliko ga zaobiđu povrede, može srušiti Henryjev rekord.

„Ozil vidi stvari koje većina igrača na terenu ne vidi“, smatra Theo Walcott njegov saigrač iz Arsenala.

Oduševljenje Ozilovim ovosezonskim partijama ne krije ni menadžer Arsene Wenger, koji je bio prezadovoljan poslije pobjede nad Bornemouthom.

„On daje sigurnost svojih tehničkim sposobnostima. Kada smo imali problema u prvom dijelu utakmice, Ozil nas je pokretao i to nam je dizalo samopouzdanje. Namjestio je i postigao gol i još jednom pokazao da je kompletan igrač. Ono što je kod njega zanimljivo, a nije svojstveno za sve igrače, jeste činjenica da konstantno pokazuje napredak“, rekao je Wenger.

Ozil je osim 16 asistencija postigao i tri gola ove sezone. Sjajan je u kreiranju šansi što pokazuje podatak da je najmjestio čak 80 takvih situacija svojim saigračima. Od toga 21 njegovo dodavanje bilo je za takozvane stopostotne šanse. Drugi najbolji asistent lige ove sezone je Kevin de Bruyne iz Manchester Cityja sa osam dodavanja za gol.