Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Michel Platini: Sramotno je što se moje ime blati

Michel Platini

Predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Michel Platini koji je trenutno pod suspenzijom danas je priznao kako nema pisani ugovor o tome da je 2011. primio dva miliona švicarskih franaka od predsjednika Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) Seppa Blattera zbog čega su vlasti Čvicarske nedavno pokrenule istragu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Platini je ipak transfer novca nazvao “legitimnim” te je još jednom kazao kako zbog posljednjih događaja neće odustati od kandidature za predsjedničke izbore unutar FIFA-e zakazane za februar naredne godine.

“Suspendovan sam na tri mjeseci, ali najviše mi smeta što sam stavljen u isti koš s ostalima. Mislim da je sramotno da se moje ime blati”, kazao je Platini, dodajući kako smatra da je “jedini koji ponovo može osigurati da FIFA vrati dostojanstvo koje je nekada imala”.

Također je kazao kako ga “pokušavaju politički uništiti” preko skandala vezanog za isplatu novca što dodatno ugrožava njegovu kandidaturu za predsjednika FIFA-e.

Blater je 2011. godine pomenutu sumu novca isplatio Platiniju za posao savjetnika koji je obavljao u periodu od 1998. do 2002. godine. Zbog sporne transakcije, Blatter je 10. oktobra suspendovan na 90 dana, a dan kasnije ista suspenzija “stigla je” i Platinija.

Prethodno je dvojac saslušan u policiji, nakon što je državni tužilac Švicarske pokrenuo krivičnu istragu u vezi isplate.

Inače, FIFA-u potresa skandal od maja ove godine kada su švicarske vlasti pokrenule opsežnu istragu protiv visokih zvaničnika te krovne fudbalske organizacije.