Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milošević na “Turniru prijateljstva” ignorisao zastave države BiH i NSBiH

Miloševićev „Turnir prijateljstva“ ignorisao zastave drža

Međunarodni “Turnir prijateljstva” koji se od juče igra u Bijeljini i okolini ovog grada na sjeveru Bosne i Hercegovine briljantna je ideja Save Miloševića, nekada proslavljenog fudbalera, danas potpredsjednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS).

Drugo izdanje turnira čiji je direktor rođeni Bijeljinac Milošević, okupilo je igrače do 16 godina iz 16 ekipa iz Srbije (Partizan, Crvena zvezda, Napredak Kruševac, Vojvodina, OFK Beograd), Hrvatske (Dinamo, Zagreb, Osijek, Rijeka), Crne Gore (Budućnost Podgorica, Sutjeska Nikšić), Makedonije (Vardar) i domaćina Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Željezničar, Velež, Sloboda Tuzla).

[pull_quote_right]Radimo fenomenalnu stvar i Turnir prijateljstva šalje jasnu poruku koja je sadržana u samom nazivu turnira[/pull_quote_right]

Regionalnu sportsku manifestaciju, prema najavama organizatora, posjetili su i posjetit će narednih dana nekadašnji asovi poput Mitra Mrkele, Dejana Savićevića, Predraga Mijatovića, Mehmeda Baždarevića, Davora Šukera, Ivana Gudelja, Srećka Kataneca.

“Radimo fenomenalnu stvar i Turnir prijateljstva šalje jasnu poruku koja je sadržana u samom nazivu turnira. Ove godine je i UEFA prepoznala značaj ovog projekta, te neće izostati ni njihova podrška, a odranije imamo punu podršku fudbalskih saveza šest bivših jugoslovenskih republika”, rekao je direktor turnira Savo Milošević.

To je tačno. Međutim, prvog dana takmičenja na centralnom terenu u Etno selu “Stanišić” Milošević i organizatori turnira napravili su svojevrstan politički gaf. Na centralnim jarbolima uz teren, iako je riječ o međunarodnom turniru, nisu postavili državnu zastavu BiH, kao ni Nogometnog saveza BiH, koji je dao saglasnost za održavanje turnira na tlu svoje zemlje. Očito, svjesno i direktno, šikanirali su državu u kojoj se održava plemenita sportska priredba, ali i zanemarili jedan od nacionalnih saveza koji je podržao turnir.

[pull_quote_center]Kadrovi sa zastavama sa turnira tokom jučerašnjeg dana učinili su se “zanimljivim” i kamermanima Sportkluba[/pull_quote_center]

Na četiri visoka jarbola uz teren u Etno selu “Stanišić” istaknute su zastave bh. entiteta Republike Srpske, Grada Bijeljine, Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) i lokalnog Fudbalskog saveza Republike Srpske (FSRS).

Pošto se posljednjih mjeseci puno polemisalo o zastavama, te je jedan od bh. javnih emitera Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) u nekoliko navrata i obmanjivao javnost nazivajući u periodu od 1992. do 1998. godine tada međunarodno priznatu zastavu BiH sa ljiljanima “zastavom Armije RBiH”, organizatori “Turnira prijateljstva” morali su obratiti pažnju i na osjetljivo pitanje zastava.

Miloševićev „Turnir prijateljstva“ ignorisao zastave drža

Primjera radi, da su htjeli, u zemlji kompromisa Milošević i saradnici mogli su napraviti kompromis, pa na jarbole istaći zastave države BiH, bh. entiteta RS, UEFA, te svakako uz UEFA-inu, nezaobilazno i zastavu njene članice NS BiH, čiji je, opet, član i FSRS.

O fudbalskom separatizmu i pokušajima politizacije iz FSRS jasno se UEFA očitovala u nekoliko navrata, posljednji put zabranivši utakmicu entitetske selekcije RS i Srbije, koja je bila planirana za 15. juni. Shodno tome, i politikanstvo sa zastavama na turniru kojeg je, kako tvrde organizatori, ove godine podržala UEFA, sigurno se neće svidjeti čelnicima evropske kuće fudbala. Predsjednik UEFA Michel Platini i njegovi saradnici godinama jasno daju do znanja da za njih u BiH postoji samo jedna adresa putem kojem realizuju sve svoje projekte – NS BiH.

Kadrovi sa zastavama sa turnira tokom jučerašnjeg dana učinili su se “zanimljivim” i kamermanima Sportkluba, regionalne sportske TV kuće koja prenosi utakmice iz Stanišića. Centralna četiri jarbola zumirana su u nekoliko navrata, pa neupućeni ni po čemu ne bi mogli zaključiti da se turnir igra u BiH.

Istina, zastava BiH okačena je na manjim jarbolima, gdje su zastave zemalja iz kojih su ekipe učesnice. Ali, ni tu nije na centralnoj poziciji. Zastava BiH poredana je u nizu s desna na lijevo nakon “zalutale” zastave RS (nema klubova učesnika iz ovog bh. entiteta, a i da ima igraju pod zastavom BiH), Srbije, te Crne Gore.

Politička “mrlja” na lijepu sportsku priču. Pravovremenom reakcijom NS BiH mogla bi biti pobrisana, piše Anadolu Agency.