Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Miodrag Ješić, “imperator” i “kasapin”: Odbio Mamića da bi došao u FK Sarajevo

miodrag jesic 1

Tokom 23 fudbalske sezone Miodrag Ješić je promijenio 26 klubova i nakon putešestvija i rada na tri svjetska kontinenta (Evropa, Azija i Afrika) odlučio je sa svojim saradnicima preuzeti i 27. klub u karijeri, aktuelnog šampiona Bosne i Hercegovine (BiH) FK Sarajevo. Na stolu je imao ponudu Zorana Mamića da preuzme Dinamo, ali je odlučio doći u glavni grad BiH i pokušati napraviti korak više u ambicioznom projektu “bordo kluba” koji podržava i malezijski milijarder Vincent Tan.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ješić je rekao da je već dugo sa svojim saradnicima Srđanom Tekijaškim i Bojanom Stamakovićem radio u Evropi, Aziji i Africi i da su željeli da se vrate u evropski fudbal.

Sarajevo idealna sredina

Nekadašnji igrač Partizan, turskih Altayja i Trabzonspora je rekao da je iz razgovora s čelnicima FK Sarajevo shvatio da se njegove i ambicije kluba poklapaju i da je u ovom trenutku Sarajevo idealna sredina za njega i pomoćnike.

“Mislim da je Sarajevo organizovan klub i da ima svoje ciljeve i da ide prema njima. Normalno je da Sarajevo hoće da što prije dođe do tog cilja, ali mislim da treba ići korak po korak”, kazao je Ješić.

Na pitanje koje su njegove ambicije Ješić je rekao da želi da Sarajevo nastavi s razvitkom i da dostigne svoje ambicije koje podrazumijevaju da klub kao što je Sarajevo prije svega osvaja trofeje i da kroz dobre rezultate u domaćem šampionatu stekne pravo izlaska u Evropu i da tamo napravi korak-dva više nego što je bilo do sada.

Na putu ka ostvarenju takvih ciljeva stoji niz problema, među kojima je i opšte stanje u bh. fudbalu, loša infrastruktura, relativno loše suđenje, slaba posjeta… Ješić smatra da to neće biti prepreka u ostvarivanju postavljenih ciljeva.

“Da je Sarajevo organizovan klub pokazuje i to da ćemo vrlo brzo preći u sportski centar u Butmiru. Da se ne radi samo na formiranju tima nego da se vodi računa i o infrastrukturi i da se obezbijede što bolji uslovi kako za rad prvog tima tako i svih selekcija. To je ispravan put i lako je to sve reći, međutim do tog cilja nije lako doći, ali vidio sam da postoji raspoloženje i velika želja i da ima pozitivne energije i da svi u klubu žele da naprave nešto više i to je jedini razlog što smo mi tu. Mislimo da smo u ovom trenutku i mi potrebni FK Sarajevu i Sarajevo nama. Danas ništa ne možete ostvariti sami, sve mora da funkcioniše kako treba i rukovodstvo kluba i igrači, stručni štab, navijači i sedma sila i to je ono što mi hoćemo da uradimo, da budemo svi zajedno i da budemo jači i možemo ostvariti taj cilj”, kazao je Ješić.

Viša sila

Ono što su među igračima Christian Vieri ili Rivaldo, koji su promijenili na desetine klubova, to je Miodrag Ješić među trenerima. Često je tokom sezone vodio i dva kluba. Mnogo je razloga zbog kojih tvrdi da je prekidao ugovore i pakovao kofere. Nekad su to bila iznevjerena očekivanja, a nekad viša sila.

“Kada dođete u neki klub obično se priča da sve ide kao med i mlijeko, a onda vidite da li je realno to što se traži ili se nekad, a obično se postave nerealni ciljevi. Svi imaju veliku želju, svi hoće da budu prvi i žele da igraju Ligu šampiona, ali je pitanje da li je to realno. Na početku dođemo s istim ambicijama, onda kažemo da treba da se uradi to i to, treba da se dovede igrač ili da se pojača organizacija ili rad u stručnom štabu. Teško se odigravaju neke promjene i onda dođe do razočarenja u ono što smo krenuli s velikom voljom, željom i velikom dozom optimizma. U principu gdje god radimo ulažemo sebe maksimalno i radimo tako kao da ćemo ostati deset godina. Ali u slučaju neslaganja i razmimoilaženja mišljenja onda smo spremni uvijek da odemo sutra. To je osnovi razlog zašto smo promijenili dosta klubova”, rekao je Ješić.

Međutim, dešavalo se i da bez obzira na želju da negdje ostane, svoje prste umiješa i sudbina. Tako je od tuniskog Club Sportif Sfaxiena dobio ponudu za ugovor na deset godina. Sebe je vidio tamo još dugo vremena, ali je telefonski poziv iz Beograda okrenuo njegov svijet. Javili su mu da mu je tragično stradala 19-godišnja kćerka Jelena.

“Vjerovatno bih još bio u tom klubu, ali ima nešto što je život i životne priče koje ne možete da unaprijed planirate. Izgubio sam kćerku i onda sam jedno vrijeme prekinuo s radom. Nekad postoji viša sila koja vas natjera na to. U CSKA smo napravili sjajne rezultate i u prvenstvu i u Evropi, bio sam proglašen za trenera godine i imali smo ugovor na 4,5 godine. Poslije nekoliko mjeseci je vlasnik kluba odlučio da izađe iz fudbala i da se okrene svom biznisu i tu je automatski došlo do razlaza”, pojasnio je Ješić neke od razloga zbog kojih je postao trenerski nomad.

Ješić došao, Ibraković otišao

Onako kako je Ješić tokom karijere mijenjao klubove, tako je FK Sarajevo u posljednjim sezonama mijenjao trenere. Robert Jarni, Dženan Uščuplić, Meho Kodro pa onda ponovo Uščuplić su se smjenjivali na klupi tima s Koševa. Isti dan kada je predstavljen medijima u glavnom bh. gradu, sportski direktor Abdulah Ibraković je podnio ostavku.

“To me nije poljuljalo, ali je sigurno utjecalo, jer je bilo iznenađenje kako za vas tako i za mene i za sve ljude u klubu. Mislim da ćemo istrajati u onome što smo se dogovorili svi zajedno u klubu. Da ostvarimo cilj zbog kojeg smo došli. Ne bih puno komentarisao svoje prethodnike, nije kolegijalno, ali mislim da je svako od njih uradio nešto dobro za ovaj klub. Mi smo došli da nastavimo i to je izazov više i da srušimo tradiciju čestih promjena trenera i da se zadržimo malo duže i da napravimo ono što žele ljubitelji kluba, a onda i svi ostali u okruženju i šire”, rekao je Ješić.

miodrag jesic

Tokom igračke karijere je uglavnom igrao na poziciji halfa i libera, a često je tresao protivničke mreže. Danas je suprotno svojim primarnim zadacima u igračkoj karijeru okrenut napadačkom fudbalu. Smatra da se fudbal igra prije svega za navijače koji žele da vide dobru i dopadljivu igru koja donosi golove.

“Utakmica bez golova za nekoga je dobar rezultat, a za mene je samo pobjeda dobar rezultat. Ako je rezultat neriješen, to je polovičan rezultat i ne može da bude dobar. Zato nećemo ni da pričamo o trećem rezultatu. Ima dosta kolega koje izgube 1:0 i kažu da je rezultat bio dobar. Za mene 0:0, 2:2 i 3:3 nikad nisu dobri rezultati. Za mene je dobar rezultat samo ako pobijedimo i damo gol više. Zato je naše opredjeljenje da odigramo kvalitetno, ali da odigramo i za gol više”, rekao je Ješić.

Tokom pet godina je Ješić nosio dres Partizana širom bivše Jugoslavije. Nosio je dres beogradskih “crno-belih” i na utakmici protiv Sarajeva na Koševu u aprilu 1985. godine koju su tadašnji prvaci Jugoslavije riješili u svoju koristi rezultatom 3:1, golovima Janjoša, Jakovljevića i Musemića.

“Dobrodošlica” na Koševu

Među navijačima Sarajeva je ostao upamćen po izjavi “da Sarajevo nije zaslužilo titulu”, za koju danas tvrdi da je izvučena iz konteksta i da je plod njegovog tadašnjeg neiskustva.

“Bio sam mladi igrač Partizana i osjećao sam da mi treba da osvojimo titulu u toj sezoni. Sarajevo je ranije igralo u Kupu UEFA i izgubilo je rezultatom 6:1 (ukupni rezultat protiv Anderlechta 6:2 op.a) i mislio sam da je trebalo u Kupu šampiona da nas predstavlja klub s više tradicije, ali je iz konteksta izvučeno i naslov je bio ‘bombast’ i tako da sam na toj utakmici dočekan ‘kako treba’. Malo neiskustvo, malo neoprezan, ali ništa nije bilo zlonamjerno, ali sam jednostavno tako mislio. Nije trebalo davati takve izjave, Sarajevo je te godine bilo šampion. Na kraju te sezone sam im čestitao”, prisjetio se Ješić gostovanja na Koševu.

U karijeri je dobio nekoliko nadimaka. Saradnici i prijatelji ga zovu Ješa, a u Turskoj je imao dva. Navijači Altaya su ga zvali “imperator”, a navijači Fenerbahcea “kasapin”, jer su ga optuživali da je povrijedio tadašnju zvijezdu istanbulskog kluba Ridvana Dilmena, dok je nosio dres Trabzonspora.

Među dražim uspomenama iz bogate karijere izdvaja pobjedu protiv Liverpoola na Anfieldu kada je “redse” predvodio Rafael Benitez, današnji trener Reala iz Madrida.

“Osjećaj je bio fantastičan i mogli smo napraviti još bolji rezultat i mogli smo izbaciti aktuelnog šampiona Evrope da ne uđe u grupu Lige šampiona. Najbolja satisfakcija i priznanje je upravo Rafa Benitez koji je poslije utakmice došao do nas i čestitao i rekao i meni i igračima da mu je žao i da je šteta što su se dva ovakva kluba sastala prije grupne faze”, kazao je Ješić.

Oproštaj protiv Želje i derbi na Grbavici

Prvi dio svoje karijere na stadionu JNA završio je baš protiv svog nedjeljnog protivnika, ekipe Željezničara. Pružio je ruku tadašnjem treneru Altayja Kemalu Kikiju Omeragiću, obećao mu dolazak u Izmir i odigrao posljednju utakmicu protiv Želje koji je predvodio Ivica Osim.

“Odigrao sam tu utakmicu, dobili smo 1:0, ali sam promašio penal. Imao sam veliku želju da se oprostim golom od svojih navijača i umjesto da pogodim mrežu, pogodio sam južnu tribinu. Ali sam im barem poklonio loptu”, nasmijao se Ješić.

​Protiv ovog kluba će njegov klub igrati i u nedjelju, u vječitom sarajevskom derbiju. I kao fudbaler i kao trener ima iskustvo gradskih derbija u Beogradu u Sofiji. Svoje devize o golu više držat će se i u nedjeljnom meču, kada grad bude podijeljen na bordo i plavi tabor.

“Ono što je naša deviza pa i u vječitom derbiju, igrati za gol više i bez nekog pritiska da se pokušamo skoncentrisati na tu utakmicu i da svaki igrač da maksimum. Ako to uradimo, a mislim da hoćemo, možemo obećati našim navijačima da ćemo se svi zajedno radovati”, iskreno je odgovorio Ješić.

Na pitanje da li postoji recept za pobjedu u derbi, umjesto otrcane faze kako se u takvim utakmica ishod nikad ne zna i da odlučuju sitnice, Ješić je rekao da malo drugačije gleda na to.

“Vjerujem u ono što radim i u stručni štab i kvalitet igrača. Da ne vjerujem ne bih dolazio u Sarajevu. Ostalo je samo da se svi koncentrišemo i da damo maksimum. Da ne podlegnemo pritisku i da pokažemo kvalitet koji očigledno imamo”, kazao je Ješić u razgovoru za Anadolu Agency.