GARY O'NEIL

Mislio sam da je Prosinečki smeće, a onda sam shvatio da je genije

gary

Uh, bilo je ludo kad smo čuli da dolazi

Gary O'Neil priznao je da je bio skeptičan kad je Robert Prosinečki dolazio u Portsmouth.

Nekadašnji igrač Portsmoutha i bivši mladi engleski reprezentativac ispričao je kako je početkom 2000-ih godina imao loš osjećaj kad je saznao da u njegov klub stiže bivši igrač Dinama, Zvezde, Real Madrida, Barcelone i Seville.

Podsjećamo, Milan Mandarić je doveo Prosinečkog na Fratton Park u ljeto 2001. godine te je Prosinečki do danas ostao jedno od najvećih imena koje se pojavilo u današnjem niželigašu.

“Uh, bilo je ludo kad smo čuli da dolazi. Mislio sam da je smeće, ne može trčati, pa kako će igrati za nas? A onda je dobio loptu i rekao sam sebi: “Bože, ovaj čovjek je genije.” Jednostavno, nije mu bilo moguće oduzeti loptu”, ispričao je nekadašnji veznjak Portsmoutha pa dodao:

“Radio bi neke nevjerovatne stvari, znao je nadmudriti sve na terenu pa onda svi skoče kao da će pucati, a on napravi nešto drugo. Bio je stvarno nevjerovatan. Vjerovatno i najbolji igrač s kojim sam igrao iako tada nije bio ni približno dobar kao ranije kada mu je karijera bila u usponu. Igrali smo skupa, on je igrao desetku, ja bih uglavnom obavio svoj posao trčanjem. Toliko toga sam naučio od njega, osim da pušim na poluvremenu”, uz smijeh je rekao O'Neil.

Prosinečki je te sezone igrao 35 puta za Portsmouth i postigao devet golova dok je ekipa završila na 17. mjestu.

“Nije mogao trčati, doslovno nije mogao trčati; to je bilo poput igranja nogometa s ocem, ali bio je nevjerovatan – ne biste mu uspjeli oduzeti loptu. Trenirao je u svom tempu, koliko je želio, ali radio je nevjerovatne stvari”, rekao je O'Neil pa dodao:

“Sjećam se hat-tricka kojeg je postigao protiv Barnsleyja. Vrijeđao nas je, govorio kako je postigao tri gola kod kuće, a da mi svejedno nismo sposobni pobijediti Barnsley”, zaključio je O'Neil.