Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Red Bull Neymar Jr's Five

Mladi Čapljinac iz Neymarovog tima

kalfic_neymar222

Finalni turnir održan je u brazilskom gradu Praia Grande 12. i 13. jula, a prvaci su bili nogometaši iz Mađarske koji su sa 2:0 savladali Špance

Više od 100.000 nogometaša iz 40 država cijelog svijeta borilo se za putovanje u Brazil gdje bi učestvovali na četvrtom izdanju svjetskog finala turnira Red Bull Neymar Jr's Five, a po drugi put su svoj turnir imale i nogometašice iz 10 država.

Među najboljima, najatraktivnijima, najupornijima bio je jedan mladić iz Bosne i Hercegovine, 19-godišnji Čapljinac Vinko Kalfić koji je bio dio tima samog brazilskog asa Neymara, piše Al Jazzera Balkans.

Finalni turnir održan je u brazilskom gradu Praia Grande 12. i 13. jula, a prvaci su bili nogometaši iz Mađarske koji su sa 2:0 savladali Špance.

Kalfić u intervjuu za Al Jazeeru kaže kako su za njega boravak u Brazilu, te turnir Red Bull Neymar Jr's Five neprocjenjivo iskustvo.

„Turnir je bio veoma uzbudljiv i okupio je ekipe iz cijeloga svijeta. Ja sam bio član Jr's Global Five ekipe koju je izabrao Neymar Jr zajedno sa svojim prijateljima.  Jr's Global Five ekipa okupljala je sedam igrača iz država diljem svijeta, a to su SAD, Belgija, Brazil, Australija, Francuska Gvajana“, govori on na početku razgovora za naš portal.

„Iako smo dolazili iz različitih kultura, pričali različite jezike, vrlo brzo smo se međusobno povezali i jako dobro slagali.“

Od rođenja s loptom

Sam Neymar (punog imena Neymar da Silva Santos Junior), reprezentativac Brazila i član francuskog velikana Paris Saint-Germaina, družio se sa mladim Hercegovcem i drugim učesnicima takmičenja.

„Imali smo priliku upoznati brazilsku nogometnu legendu, fotografirati se i razgovarati s njime. Iako Neymar ima status zvijezde, ne ponaša se kao da je iznad ostalih, pa smo imali vrlo opuštene razgovore koji su izgledali kao da se poznajemo jako dugo vremena“, prenosi nam Kalfić svoja iskustva.

Dodaje: „Kada sjedite pored njega i razgovarate, shvatite da je jednostavan te da i dalje stoji čvrsto na zemlji.“

Sam poziv na prestižni skup mladih nogometaša izborio je poslavši snimke svojih vještina sa loptom preko interneta.

„Poziv za sudjelovanje na turniru dobio sam preko online natjecanja u kojemu je trebalo preko videozapisa podijeliti svoje nogometne vještine. Kada sam doznao za natjecanje, razmišljajući da nemam što izgubiti, odlučio sam poslati prijavu“, ističe naš sagovornik i dodaje:

„Budući da su prijave stizale iz cijelog svijeta, te ih je bio jako velik broj, bio sam uistinu iznenađen pozivom.“

Ljepota i grubost

Kalfić ističe kako je s loptom povezan od početka života i da mu je to davalo nade da će biti pozvan.

„Već i moji prvi koraci kao djeteta bili su vezani za nogomet, pa sam vjerovao da imam barem minimalne šanse biti izabran te sam se iz tog razloga i prijavio.“

Decenijama Brazilci privlače pažnju svojim vještinama u „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“, rekorderi su po broju osvojenih naslova svjetskog prvaka. Stotine klubova se takmiči u raznim nivoima brazilskog nogometa, milioni dječaka, mladića i muškaraca se bore za svoj komad nogometnog neba…

Sve to dovelo je do posebnog odnosa prema nogometu, daleko drugačijeg od evropskog i balkanskog.

„Nogomet u Bosni i Hercegovini, ali i općenito u ovom dijelu Europe, se dosta razlikuje od onoga u Brazilu. Ovdje je nogomet dosta grub, igra se na snagu i trku dok se u Brazilu igra na potez i s puno atrakcije. Kao i sve drugo, oba stila imaju i prednosti i mane te mislim da ukoliko netko posjeduje i jedno i drugo, može biti savršen nogometaš“, navodi sagovornik Al Jazeere.

Sa stadiona u dvorane

Nekoliko godina je Kalfić igrao za bh. klubove, da bi se trenutno preorijentirao na obrazovanje, odnosno fakultet. Zbog obaveza odlučio se za „smanjenu“ varijantu ove igre – nogomet u dvorani odnosno futsal.

„U srpnju 2018. godine upisao sam studij koji mi je trenutno prioritet, međutim moja velika ljubav je ostao nogomet. S obzirom na školovanje, koje nisam htio zapostavljati, za nastavak bavljenja sportom najlakše rješenje je bilo prelazak s nogometa na futsal“, govori.

Internet i mediji pomogli su popularizaciji ovog vida nogometa koga krase zaista izvanredni potezi na parketu i sličnim podlogama.

„Iz godine u godinu futsal na našem području sve više napreduje i nadam se da će taj napredak u sljedećim godinama biti još veći. Nadam se da će napredak biti vidljiv posebno u mlađim uzrastima iz razloga što je za razvoj mladih igrača puno važniji tehnički nego fizički nogomet, a to upravo futsal nudi“, objašnjava Kalfić.