Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladi fudbaleri iz BiH u Brazilu igrat će na Neymarovom turniru

neymar12345

Napadač Barcelone i reprezentacije Brazila, Neymar, pokreće vlastiti globalni nogometni turnir ‘Neymar Jr’s Five’, u kojem će učestvovati petočlane ekipe iz 35 zemalja sa šest kontinenata. Među timovima koji će u julu ove godine igrati Svjetsko finale u Neymarovom rodnom gradu Praia Grande bit će i predstavnici BiH, tj. ekipa koja pobjedi u bh. kvalifikacijama.

Neymar želi hiljadama talentovanih mladih igrača dati priliku da pokažu šta znaju u dinamičnoj igri, kakvu je i Neymar igrao na ulicama svog kvarta dok je odrastao. Ekipe se trebaju sastojati od pet igrača od 16 do 25 godina starosti, a utakmice traju 10 minuta. Bit igre je u tome što svaki put kada ekipa primi gol gubi jednog igrača, sve dok ne preostane nijedan igrač ili utakmica ne završi. U osmišljavanju formata turnira učestvovao je i Neymar.

“To je zabavna i brza igra, koja zahtijeva dobru tehniku,” rekao je Neymar prenosi Anadolu Agency (AA), te dodao:

“Oduvijek sam sanjao da pokrenem svoj vlastiti turnir i pozovem najbolje timove u svoj rodni grad. To se konačno ostvaruje i jedva čekam da vidim šta ti igrači znaju.”

Kvalifikacije počinju narednog mjeseca, a među zemljama koje učestvuju u turniru nalazi se i Bosna i Hercegovina. Pobjednička ekipa u julu će otputovati u Neymarov rodni Praia Grande u brazilskoj državi Sao Paolo, gdje će učestvovati u Svjetskom finalu. Više informacija o kvalifikacijama u bh. gradovima i državnom finalu bit će poznato uskoro na web stranici www.redbull.ba.

Svjetsko finale će se igrati na Instituto Projeto Neymar Jr, koji je osnovao Neymar, a čiji je cilj da ponudi obrazovne i sportske vannastavne aktivnosti socijalno najugroženijoj djeci i porodicama, kako bi se promovisala socijalna inkluzija i ohrabrilo učešće u životu zajednica. Neymar će pobjednički tim ugostiti na utakmici Barcelone na stadionu Camp Nou.

Timovi sa pet do sedam igrača mogu se prijaviti za turnir putem web stranice www.neymarjrsfive.com, na kojoj se mogu pronaći i sve informacije i vijesti o takmičenju.