Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladi Rashford slučajno zaigrao i spasio Van Gaala

Marcus Rashford

Mladi Marcus Rashford (18) sjajno je iskoristio priliku koja mu se slučajno ukazala i protiv danskog Midtyjilanda oduševio, ali ujedno i spasio Louisa van Gaala, menadžera Manchester Uniteda.

Opasno je visio United u ogledu sa danskim predstavnikom. Gubio je 0:1 na svom „Old Trafordu“. Uspio je brzo izjednačiti, ali zatim i promašiti penal. Do prolaska u osminu finala Lige Evrope stigao je tek u drugom poluvremenu kada je debitant Rashford pogodio u 64. i 75. minuti za vodstvo 3:1, da bi Andre Herrera i Memphis Depay golovima u samom finišu potpuno nokautirali rivala za konačnih 5:1.

Zanimljivo Rashford je za susret Lige Evrope prekomandovan iz mladog tima Uniteda, jer Van Gaal ima mnogo problema sa povrijeđenim igračima. Susret je trebao početi sa klupe, ali se na zagrijavanju povrijedio Anthony Martial.

„Nisam imao drugu opciju, Rashfdord je morao zaigrati. Razlog zbog kojeg je bio na klupi u prvom redu je zato što je idealna zamjena za Martiala“, rekao je Van Gaal.

Osim Rashforda u timu su bila još dva mladića. Guillermo Varela (22) je upisao šesti nastup na desnom beku, dok je na lijevom prvi put od početka zaigrao Joe Riley (19).

„Imali smo fantastičnu izvedbu i to je kompliment za igrače, posebno za mlade. Nije bilo lako za Rashforda i Rileyja da debituju u evropskim takmičenjima, i to uz pritisak da moramo pobijediti, ali bili su na sjajnom nivou. Možda nisu očekivali da će tako brzo uskočiti u prvi tim, ali upravo su prošli nevjerovatno važan korak u svom razvoju“, kaže Van Gaal.

U prvoj utakmici u danskoj Midtyjiland je slavio sa 2:1, ali je Manchester trijumfom od 5:1 izborio prolaz dalje. Žrijeb parova osmine finala Lige Evrope održaće se u petak u 13 sati u Nyonu. Osim Uniteda za četvrtfinale će se boriti: Athletic Bilbao, Sevilla, Valencia, Villarreal, Liverpool, Tottenham, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, Braga, Sparta Prag, Lazio, Shakhtar Donetsk, Fenerbahce, Basel i Anderlecht. Žrijeb će biti totalni bez nosilaca i ograničenja da se klubovi iz iste zemlje ne mogu sastati.

Naslov pobjednika Lige Evrope brani španska Sevilla, a ovosezonsko finale igraće se 18. maja na stadionu St. Jakob u Baselu.