Modrić bi mogao dobiti pet godina zatvora, ali vjerovatno neće ležati

mamic_modric

Hrvatski reprezentativac i zvijezda Reala, prošle sedmice svjedočio je na suđenju Zdravku Mamiću i promijenio iskaz u odnosu na onaj koji je dao USKOK-u. Tako je pomogao Mamićevoj odbrani, ali ne i sebi jer je DORH pokrenuo istragu protiv njega zbog lažnog svjedočenja.

Modrića se tereti da je lagao na sudu u odnosu na ono što je izjavio prije dvije godine pred istražiteljima USKOK-a. Tada je Modrić tvrdio da je aneks ugovora s Dinamom, prema kojem mu pripada 50 posto odštete, potpisao naknadno, nakon što je otišao u Tottenham. I da je na osnovu tog aneksa ugovora dijelio odštetu s Mamićem, s kojim je od 14. godine imao potpisan građanski ugovor.

Modrić je na Sudu rekao kako je mislio da se pitanje na USKOK-u o podjeli odštete odnosilo na građanski ugovor koji je imao s Mamićem i da aneks ugovora nije potpisao naknadno, nego prije njegovog odlaska u Tottenham.

DORH-ov dokaz da je Modrić lagao je taj što je najveća hrvatska nogometna zvijezda u USKOK-u svojim iskazom teretila Mamića. I to ne jednom, već dva puta!

“Nakon što je ostvaren moj transfer u Tottenham i nakon što sam ja već igrao za taj klub, koliko se sada mogu sjetiti, meni je Zdravko Mamić donio na potpis aneks kojim meni pripada pravo na 50 posto transfera. Meni je Mamić objasnio da je nužno da sada potpišem taj aneks ugovora o profesionalnom igranju kako bih dobio dio novca od ostvarenoga transfera u Tottenham. Nakon toga Mamić je predložio da on i ja zaključimo ugovor o podjeli ovih 50 posto transfernoga obeštećenja koje bi meni temeljem ranije spomenutoga aneksa trebalo pripasti. Koliko se sada mogu sjetiti, od tih 50 posto, meni je trebalo pripasti 23, a Zdravku Mamiću 77 posto”, objavio je Jutarnji list dio Modrićevog iskaza USKOK-u.

Ne radi se tu o spornome iskazu iz istrage protiv Mamića u slučaju u kojemu mu se sada sudi u Osijeku, već o iskazu u predmetu u kojem je Mamić osumnjičen zajedno sa svojim sinom Mariom, agentom Nickyjem Vuksanom i drugima za izvlačenje više od 20 miliona eura preko mreže off-shore kompanija.

Dakle, Modrić je dvaput, i to u razmaku od gotovo godinu dana, u USKOK-u svjedočio o aneksu ugovora s Dinamom za kojeg je rekao da ga je potpisao nakon odlaska u Tottenham, a ne ranije kako tvrde Mamićeva odbrana i Modrić na sudu.

U zapisnik je uneseno da je u oba navrata Modrić prije potpisivanja izričito tražio da pročita zapisnik prije nego ga je potpisao.

Modriću prijeti i do pet godina zatvora, iako će vjerovatno dobiti uslovnu kaznu jer ima nekoliko olakšavajućih okolnosti – osjećao se dužnim prema okrivljenicima jer su mu pružali podršku, pripremali transfere, bili s njim u svakom trenutku, reprezentativac je Hrvatske i promotor države kao ključni igrač prvaka Evrope, dosad nije osuđivan, u svemu je uzoran građanin, učestvovao je u brojnim humanitarnim akcijama, oženjen je i ima djecu, uzorno se ponašao…

Modrićev iskaz nije snimljen jer USKOK po zakonu nije dužan snimati iskaze svjedoka.