Modrić podizao novac, a Mamići ga raspoređivali na svoje račune

modric-mamic

GNK Dinamo 31. avgusta 2010. na račun Luke Modrića uplatio je 26,9 miliona kuna. Koji dan kasnije, 2. septembra 2010., Luka Modrić u poslovnici Hypo Alpe Adria Banke podigao je 20,9 miliona kuna, piše Večernji list.

Istovremeno, u istoj poslovnici i kod iste referentice Vanja Mamić, sada bivša supruga Zorana Mamića, na svoj je račun uplatila 3,5 miliona kuna, Mario Mamić je na račun Zdravka Mamića uplatio 690.840 kuna, Marijan Primorac je na svoj račun uplatio 3,6 miliona kuna, dok je Zoran Mamić 146.148 kuna uplatio kao porez na nekretninu u Gospiću.

Podaci su to do kojih su došli istražitelji češljajući uplate GNK Dinama na račun Luke Modrića, Modrićevo podizanje novca i daljnje prosljeđivanje tog novca kome je trebalo. A ti kojima je trebalo duže su bili, kako se sumnja, članovi porodice Mamić i osobe od njihova povjerenja. Novac koji je Modrić podizao u više poslovnica Hypo Alpe Adria Banke potom su istoj poslovnici i kod istih referenata članovi porodice Mamić uplaćivali, kako se sumnja, za što im je trebalo – otplatu dugova po karticama, saniranje dugova raznih kompanija u vlasništvu Zorana Mamića, otplatu kredita… Jedna od zanimljivijih transakcija odigrala se 23. avgusta 2011. kada je GNK Dinamo Modriću uplatio 13,8 milijuna kuna, a dan kasnije Modrić je podigao 10,7 milijuna kuna. Istog dana u istoj poslovnici Mario Mamić je na račun Zdravka Mamića uplatio tri miliona kuna, a Zdravko Mamić je 30. avgusta 2011. od ta tri miliona kuna 2,9 proslijedio na račun Vanje Mamić. Potom je u isto vrijeme i u istoj poslovnici s njenog računa isti iznos transferiran društvu Perspektivom d.o.o. kao predujam za kupnju stana Vanje Mamić.

Iako je iz transakcija do kojih su došli istražitelji vidljivo da Modrić ne podiže i ne isplaćuje kompletne sume koje mu prije toga uplaćuje GNK Dinamo, zasad nije poznato što se s tim iznosima dogodilo. Odnosno, je li tu bila riječ o nekakvoj proviziji ili čemu drugom, čime će se bez sumnje istražitelji u nastavku postupka pozabaviti.

Nadalje, istražitelji su otkrili i da je od 1. januara 2008. do 31. jula 2010. GNK Dinamo raznim pravnim i fizičkim osobama isplatio 54 miliona kuna zajmova i kredita, a najveći iznos dobio je Zoran Mamić, kojem je isplaćeno 24 miliona kuna. Prema bankovnoj dokumentaciji, mlađi Mamić je zajmove dobivene od Dinama davao trgovačkim društvima u svom vlasništvu te trgovačkim društvima u vlasništvu Zdravka Mamića i nećaka Marija Mamića!? Mario Mamić je od strica tako dobio 2,1 miliona kuna koje je potom uplatio na račun svog društva Aqua M.M. d.o.o. Tim je novcem poslije kupljena nekretnina na Tuškancu.

Ispada tako da je novac, odnosno njegov trag bio najkobniji u istrazi koja je pokrenuta protiv braće Mamić, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara jer svaku od istražiteljskih sumnji prati precizan ispis uplata i isplata.

Što se tiče zajmova, ispada da ih je GNK Dinamo od 2006. naovamo davao mnogima, a ne samo Zoranu Mamiću. Među takvima su, ako je suditi po pronađenim ugovorima o zajmovima, bili i Stjepan Deverić, Slavko Ištvanić, Vlatka Peras, Krešimir Vlajčević, Damir Vrbanović, Vlado Kasalo, Dino Drpić…

Trag novca koban je bio i za poreznika Milana Pernara jer mu je utvrđen nerazmjer od 2,1 milion kuna u prihodima i rashodima. Ispada tako da je čovjek s mjesečnim primanjima od 7.500 kuna, zajedno sa suprugom na karticama mogao mjesečno trošiti i po 20.000 kuna te je u svom vlasništvu imao nekretnine milionske vrijednosti.