Mourinho: City je favorit za plasman među četiri ekipe, a ne United

mourinho

Jose Mourinho, menadžer Manchester Uniteda, uoči sutrašnjeg gradskog derbija tvrdi da je City favorit za plasman među prva četiri tima Premier lige, zbog činjenice da ne igra u Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

Prva tri mjesta u Premier ligi vode direktno, a četvrto u kvalifikacije za Ligu šampiona. Uoči 156. prvenstvenog manchesterskog derbija United zauzima peto mjesto sa bodom manje od četvrtoplasiranog Cityja.

“Oni su u situaciji da igraju jednu utakmicu sedmično, dok mi imamo polufinale Lige Evrope, koje nam je jako važno. Očigledno je da igranje jedne utakmice sedmično dovodi timove i igrače na drugi nivo, tako da je nama teže, ali ćemo pokušati ostvariti dobar rezultat”, rekao je Mourinho za britanske medije.

Portugalac je izrazio nadu da je ova sezona samo prva u nizu još boljih koje slijede, bez obzira hoće li uspjeti izborit plasman u Ligu šampiona kroz Premier ligu.

“Uvijek sam osjećao da je ova sezona veoma važna za mene, igrače i klub. Rekao bih da može biti prva uoči narednih, pet, šest ili sedam. Ovo može prva sezona uoči još boljih. Već smo osvojili Superkup Engleske i Liga kup. Ako uspijemo da osvojimo Ligu Evrope i u augustu osiguramo utakmicu Superkupa Evrope protiv pobjednika Lige šampiona, to će biti veličanstveno”, naglasio je Mourinho.

Utakmica Manchester City – Manchester United igraće se u četvrtak uvečer na stadionu Etihad sa početkom u 21 sat. U prvenstvu manchesterski rivali do sada su odigrali 155 derbija, United je slavio u 61, a City u 44, dok ih je neriješeno završeno 44. Gledajući sva takmičenja odigrana su 173 derbija Manchestera, a “crveni đavoli” su bolji sa 71 pobjedom, 21 više od gradskog rivala, a 51 ogled je završen bez pobjednika.