Fudbal

Futsal

Mulahmetović: Ne bježimo od uloge favorita

23/01/2019

Dugogodišnji reprezentativac i kapiten bh. futsal selekcije će u predstojećim kvalifikacijama imati novu ulogu, asistenta selektora Ive Kreze

Futsal reprezentativci Bosne i Hercegovine će se okupiti za dva dana i početi pripreme za turnir preliminarne runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Dobro poznato lice u stručnom štabu bh. selekcije je Nijaz Mulahmetović. Dugogodišnji reprezentativac i kapiten bh. futsal selekcije će u predstojećim kvalifikacijama imati novu ulogu, asistenta selektora Ive Kreze.

Mulahmetović navodi da se dugi niz godina njegova futsal karijera veže za reprezentaciju, a na novu ulogu se navikava i nastoji biti što profesionalniji jer je s većinom igrača igrao.

– Kao igrač sam uvijek davao maksimum, a sada to radim i kao trener. Nastojim pomoći reperezentaciji, ali i svakom igraču posebno u svakom pogledu. Svaka uloga ima svoju draž i težinu. Mislio sam da je igračima najteže, ali tek sada vidim kakvu odgovornost nosi uloga trenera. Kao igrač sa krajem utakmice završavate sa obavezama, a trenerima tek posao počinje jer slijede analize, pripreme za narednu utakmicu kao još mnogo drugih obaveza – ističe bivši kapiten.

Očekuje dobar rezultat u predstojećim kvalifikacijama.

– Reprezentacija se nalazi u preliminarnoj rundi, što do sada nije bio slučaj, međutim moramo to prihvatiti i dobrim rezultatima osigurati povratak u glavnu rundu gdje nam je realno i mjesto. Ovo su turniri koji mogu poslužiti kao vrlo dobre provjere za narednu fazu takmičenja, ali isto tako mogu biti i kontraproduktivni ako ne budemo imali dobar i profesionalan pristup. Poslije dužeg vremena imat ćemo priliku igrati zvanične kvalifikacione utakmice i ja se nadam da ćemo na raspolaganju imati sve igrače. S obzirom na to da smo nosioci grupe trebamo prihvatiti ulogu favorita i da plasman u narednu fazu takmičenja ne bi smio doci u pitanje. Naravno, to treba dokazati na terenu i mi ćemo učiniti sve da dođemo do našeg cilja – dodao je.

Mladi stručnjak je prokomentarisao i protivnike u grupi F, selekcije Škotske, Turske i Švicarske.

– Gledajući utakmice koje su igrali naši protivnici najvažnije od svega će biti naš pristup u susretima protiv njih. Ukoliko bismo ih redali po kvaliteti mislim da se reprezentacija Turske najviše ističe i da će utakmica protiv njih biti za prvo mjesto u grupi. U mečevima protiv Švicarske i Škotske smatram da smo apsolutni favoriti. Opet ponavljam, sve to treba dokazati na terenu i ne sumnjam da će momci dati svoj maksimum i posao odraditi na najbolji mogući način – kazao je Mulahmetović za zvaničnu stranica Nogometnog saveza BiH.

Smatra da reprezentacija Bosne i Hercegovine može do velikog takmičenja.

– Uvijek sam smatrao da su dometi futsal reprezentacije veći od ostvarenih rezultata, a i sada sam tog mišljenja. Da je bilo više ulaganja, profesionalnijeg odnosa, a u nekim slučajevima i više sreće siguran sam da bismo igrali neko veliko takmičenje. Jednostavno bilo je previše improvizacije da bi se postiglo takvo nešto. Perspektivu sigurno imamo, kao i individualni kvalitet, te sada treba uvezati i sve druge faktore neophodne da bi se napravio uspjeh kao što je odlazak na veliko takmičenje. Organizacijski se podići na veći nivo, proširiti bazu igrača koji imaju kvalitet da igraju za reprezentaciju, praviti planove i analize… Sve su to stvari koje se moraju posložiti ako se želi napraviti rezultat. Ja se iskreno nadam da ćemo konačno izboriti veliko takmičenje, jer da nije tako ne bih ni bio tu – zaključio je Mulahmetović.

Reprezentativci će se za turnir pripremati u Zenici od 25. januara, a prvi meč je na programu 29. januara u 17 sati protiv Švicarske u Areni Zenica.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.