Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mulalić: ‘Ginut ćemo’ za naše ciljeve

mulalic

Fudbalski klub Željezničar u gotovo drugačijem sastavu dočekuje proljetni dio sezone 2015./16. Premijer lige Bosne i Hercegovine.

[yuzo_related]

Nakon 18 odigranih kola i šestog mjesta na ligaškoj tabeli, fudbaleri s ”Grbavice” morat će značajno podići nivo igre i efikasnost u napadu, ukoliko žele u narednoj sezoni nastupiti u evropskim takmičenjima.

Ekipa koju s klupe predvodi Edis Mulalić, bivši igrač ”Želje” koji je uvijek srce ostavljao na terenu za plavi dres, u drugom dijelu sezone će nastupiti i u Kupu Bosne i Hercegovine, gdje će igrati četvrtfinalni dvomeč protiv banjalučkog Borca, ekipe koja će također nastupiti u dosta izmijenjenom sastavu u odnosu na jesenas.

Željezničar je tokom zimskog prijelaznog roka doveo čak 13 igrača, dok je ”Grbavicu” napustilo devet nogometaša.

Došli su. Irfan Fejzić, Siniša Stevanović, Mirko Kramarić, Jadranko Bogičević, Mailson, Srđan Stanić, Mirza Halvadžić, Miroslav Stevanović, Nermin Zolotić, Samir Bekrić, Ivan Lendrić, Dejan Djermanović i Adnan Zahirović.

Otišli su: Zoran Kokot, Ognjen Đelmić, Joco Stokić, Dejan Uzelac, Dušan Mladenović, Secouba Diatta, Ivan Livaja, Marijan Antolović i Amir Hadžiahmetović.

Mulalić je zadovoljan obavljanim transferima tokom prijelaznog roka, s obzirom na to da je preko zime teško dovesti pojačanja jer su gotovo svi igrači pod ugovorima, te naglašava da ovaj sastav Željeničara može ostvariti dobre rezultate, ukoliko igrači budu davali maksimum svojih mogućnosti.

– Moram reći da smo čak iznenadili sami sebe poslom koji smo obavili u ovom prijelaznom roku. Doveli smo dobre individualce među kojima su i povremeni bh. reprezentativci. Ekipa je u razvoju još, ali sam uvjeren da ćemo uskoro posložiti sve kockice i igrati na visokom nivou – rekao je Mulalić Feni.

”Plavi” su drugi dio priprema obavili u Antaliji, gdje je svaki od igrača dobio program po kojem treba raditi, a šef struke višestrukog bh. prvaka zadovoljan je uvjetima i zalaganjem igrača koji su imali priliku odigrati i tri prijateljke utakmice. Željo je remizirao s danskim Vendsysselom (0:0) i slovačkim DAC-om (0:0), te upisao pobjedu protiv ukrajinskog Illichivetsa (1.0).

– U Antaliji smo trenirali na vrhunskim terenima. Samo mi u BiH još imamo problem loših terena. Igrači su radili maksimalno i mogu biti zadovoljan pripremama, a sada se moramo naviknuti na loše uslove naših terena koji su uglavnom katastrofalni nakon zime. Navijačima mogu obećati samo da ćemo ginuti za naše ciljeve, ali niko ne treba odmah očekivati da će na terenu vidjeti neku Barcelonu. Još se uigravamo, neki igrači su tek došli, tako da će nam trebati još vremena da u potpunosti formiramo ekipu. Ko ”gazi” igrat će, ko ne bude ”gazio” neće, računica je jednostavna – rekao je Mulalić.

Mulalić naglašava da se ciljevi Željezničara u ovoj sezoni nisu promijenili, te da je izlazak u Evropu primarni cilj kojem će se ekipa posvetiti. Da li će ”Željo” to ostvariti kroz Kup BiH ili prvenstvo smatra nebitnim.

Ističe da će Željezničar uvijek davati priliku mladim igračima iz svog pogona kojima će sada biti mnogo lakše igrati kada su pored njih stariji i iskusniji igrači koji će im u svakom trenutku provedenom na terenu davati smjernice.

– Našim mladim igračima će sada biti mnogo lakše igrati. Moći će učiti od starijih kolega, a igrat će odgovarajuće uloge i minutaže kako to priliči igračima njihovih godina, što do sada nije bio slučaj. Ranije sam rekao da nije normalno da igrač od nekih 17 godina mora na svojim leđima nositi teret cijele ekipe i preuzimati takvu odgovornost. Sada će im biti još lakše da napreduju, a jedno je sigurno, ”Željo” nikada neće odustati od svog podmlatka – dodao je šef struke Željezničara.

Premijer liga BiH u narednoj sezoni će biti smanjena na 12 ekipa, a Mulalić naglašava da je smanjenje odlična stvar za povećanje kvaliteta prvenstva, te da bi idući korak trebao biti poboljšanje infrastrukture nogometnih terena, odnosno pooštravanje kriterija u Premijer ligi BiH.

– Da se pitam liga bi brojala osam ekipa, ali bilo kakvo smanjenje je dobrodošlo u ovom trenutku. Nakon smanjenja trebali bi povući pitanje infrastrukture, jer bh. stadioni u ovokvom stanju ne dozvoljavaju da se nogomet igra na višem nivou. Loši stadioni utiču na kvalitet nogometa, a samim tim na posjećenost utakmica. Smanjenjem lige svi boji igrači će se koncentrisati u tih 12 klubova što je dobro za nogomet, ali dok ne napravimo terene kasnit ćemo za ostalim zemljama u ovom sportu – zaključio je Mulalić.

Željezničar će u prvom meču proljetnog dijela sezone na stadinu ‘’Grbavica’’ igrati protiv Širokog Brijega, trećeplasirane ekipe prvenstva BiH koja se također pripremala u Antaliji. Utakmica počinje u 16.30 sati.