Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer liga BiH

Mulalić zadovoljan i bodom, Varešanović nije zadovoljan derbijem

sarajevo zeljo fena

“Mislim da je bilo puno prekida, valjanja – gdje sudija, na kraju, produži utakmicu četiri minute. Svaki je kontakt bio minut-dva prekida, ali nije nam niko kriv”, istakao je na pres-konferenciji nakon utakmice trener Sarajeva Mirza Varešanović

Derbi susret zaostalog 18. kola M;tel Premijer lige Bosne i Hercegovine između Sarajeva i Željezničara, u kojem nije viđen nijedan gol, nije obilovao ni posebno izglednim prilikama na terenu Trening centra Nogometnog saveza BiH u Zenici pa je razmak na tablici između ova dva kluba ostao isti.

Željezničar je, nakon 148. međusobnog susreta zadržao četvrtu poziciju i četiri boda prednosti nad Sarajevom, kojem na šestom mjestu ima 29 bodova.

-Nezadovoljan sam ovom utakmicom i rezultatom, s obzirom da smo spremali ekipu da pobijedimo. Ova bi nam pobjeda puno značila. Međutim, znali smo kako Željo igra, znali smo da će biti rastrzana utakmica i da će pokušavati da nas onemogući u našoj igri.

Mislim da je bilo puno prekida, valjanja – gdje sudija, na kraju, produži utakmicu četiri minute. Svaki je kontakt bio minut-dva prekida, ali nije nam niko kriv – istakao je na pres-konferenciji nakon utakmice trener Sarajeva Mirza Varešanović, koji je podvukao kako su tražili da kroz kreativnost i protok lopte dođu do protivničkog gola. Šansi je bilo, ali sve je to, kazao je, “bilo jako jalovo”.

– Utakmica je bila tvrda – derbi, što bih rekao, negledljiv. S obzirom na ambijent, na atmosferu te da se derbi igra van grada, mislim da je ovo van svake pameti. Da mi igramo gradski derbi u ovakvom ambijentu.

Ali, inače sve je oko Sarajeva tako. Mi ne znamo gdje igramo domaće utakmice – kazao je Varešanović.

Dodao je kako je pritisak i važnost utakmice, u kojoj su htjeli da “osvoje bodove i da budu najbolji u gradu”, bio pretežak za njegov tim, jer im “Željo nije dao da igraju” te su puno preskakali igru. Preostaje im, ističe, da se spreme za narednu utakmicu i derbi protiv Veleža, koju će kao domaćini igrati u Travniku, na Stadionu “Pirota”.

Protiv Širokog Brijega u gostima, naglasio je Varešanović, pokazali su da mogu i da su na dobrom putu, ali da im treba vremena.

-Da li ćemo imati vremena, ja to ne znam- kazao je Vareašanović.

Šef stručnog štaba Željezničara Edis Mulalić složio se da “derbi nije bio lijep”, mada bi i on volio da je bilo golova, zbog publike pred malim ekranima te ljudi koji su gledali utakmicu na zeničkom stadionu.

-Ali, nije. Kažem, opet, derbi je malo specifična utakmica. Mi smo sigurno išli na pobjedu, ali ne želi niko da izgubi tu utakmicu. Kada pogledamo i neke derbije u okruženju – prije tri-četiri dana Zvezda i Partizan, isto je bilo situacija gdje je to negledljivo.

Ali, kažem, kad si malo sudionik i dole na terenu, opterećenje je veliko; pritisak je veliki, tako da, na kraju, kada sve sumiramo, mi smo odigrali dobru utakmicu – smatra Mulalić.

Pritiskali su, ističe, “do samog kraja Sarajevo”, da ih pokušaju udaljiti što dalje od svoga gola, u čemu su, naglašava, uspjevali. Nisu postigli gol, ali uvjeren je da će postići “drugi put”.

Složio se s novianrskom ocjenom da je “bez potrebe bilo napucavanja lopte”, ali da igrači osjete pritisak i važnost derbija.

– Ulog je veliki, samo se na to mogu pozvati. Niti je njima ko rekao da to radimo – u stvari, mi to nikada ne radimo. Mislim da smo, u tim nekim situacijama, mi bili bolji prvo poluvrijeme i da smo znali šta hoćemo. Nismo zabili gol, ali mi možemo biti zadovoljni – podvukao je Mulalić.

Sarajevo, dodao je, ima dobre pojedince i zna da igra pa je ideja bila da ekipu koja zna da igra “ne pusti da igra”. Zbog toga je, ističe, odbrana bila na polovini terena Sarajeva, što su dobro radili te da su se držali i ispoštovali plan igre.

– Normalno da smo se nadali da ćemo dati gol. Mi smo igrali da pobijedimo! Znači, maksimalno ozbiljno i agresivno na protivničkoj polovini. Nismo dali gol i, slažem se, opet nama dati rezultat više odgovara, nego Sarajevu. Nismo htjeli puno da eksperimentišemo – kazao je Mulalić.