Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mundijal u Kataru počinje 21. novembra 2022.

katar-sp12

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je da će Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru početi 21. novembra i da će trajati 28 dana, tačnije do 18. decembra.

Izvršni komitet FIFA-e danas je potvrdio 21. novembar kao dan kada će početi Mundijal u Kataru, kako bi bile izbjegnute visoke temperature tokom juna i jula u Kataru. Zanimljivo je da će se završiti 18. decembra na nacionalni katarski praznik.

Do sada su svjetska prvenstva uglavnom trajala 32 dana, ali u Kataru će biti kraće za četiri dana kako bi klubovi i lige u kojima je tokom zime vrhunac sezone imali što kraću pauzu.

FIFA je odlagala datum početka Svjetskog kupa u Kataru kako bi prilagodila takmičarski kalendar za period od 2019. do 2024. godine. I ovaj kalendar je danas usvojio Izvršni komitet pa će klubovi biti obavezni pustiti igrače sedam dana prije početka Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Utakmice kontinentalnih kvalifikacija koje se obično igraju u oktobru pomjeren su za četiri mjeseca ranije. Tako će u periodu od 30. maja do 14. juna 2022. biti četiri termina za međunarodne utakmice.