Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Musa vratio Argentinu u život, Island mora “potopiti” Hrvatsku (VIDEO)

messi nigerija
Messija i društvo spasila Nigerija? Na društvenim mrežama ovako je popraćena pobjeda Nigerijaca (Fotomontaža)

Golovima Ahmeda Muse Nigerija je s 2:0 savladala Island u 2. kolu grupe D na Mundijalu u Rusiji i tako vratila sebe ali i Argentinu u život.

Nakon pobjede Nigerije, Argentina je došla u situaciju da ponovo odlučuju o svoj sudbini.

Sada Gaučosima za prolaz će biti dovoljna pobjeda i u slučaju da Island savlada Hrvatsku, ali ta pobjeda treba biti barem za gol veća od eventualne pobjede Islanđana u posljednjem kolu.

Nakon prvog užasnog poluvremena, u drugom je Nigerija s dva gola stigla trenutno na drugu poziciju na tabeli. Nigerija je povela u 49. minuti golom Ahmeda Muse koji je pogodio na asistenciju Victora Mosesa.

Afrička selekcija je povećala prednost na 2:0 u 75. minuti, ponovo preko Muse, a asistent je bio Kenneth Omeruo.

Ahmed Musa prvi je Nigerijac u istoriji koji je za svoju selekciju zabio dva gola u jednom utakmici na svjetskim prvenstvima. Prvo je to uradio 2014. u Brazilu protiv Argentine, a sada i u Rusiji protiv Islanda.

Za prolaz dalje Nigerijcima bi mogao biti dovoljan i bod protiv Argentine u posljednjem kolu, uz uslov da Island ne pobijedi Hrvatsku s tri gola razlike. Hrvatska je uoči zadnjeg kola i utakmice s Islandom vjerovatno osigurala prvu poziciju u grupi i očekivati je da će selektor Zlatko Dalić protiv Skandinavaca odmarati udarne igrače.

S obzirom na to da Fifa kao prvi kriterij kod ekipa s istim brojem bodova u grupi preferira gol-razliku, a ne međusobni omjer, prestići Hrvate još mogu Nigerijci ali za to će im trebati baš luda sreća. Osim pobjede protiv Argentine, Nigerijcima treba poraz Hrvatske, i to toliko težak da u zadnjem kolu namire zaostatak u gol razlici od -5. Primjerice, ako bi Nigerija dobila Argentinu minimalnom razlikom, bila bi prva u grupi samo ako Island razbuca Hrvate s barem četiri gola razlike.

Gulfy Sigurdsson je u 83. minutu penal dosuđen nakon pozivanja VAR-a, zapucao visoko preko gola, i nije isključeno da taj jedan gol skupo košta Islanđane u konačnici.

https://www.dailymotion.com/video/x6mibv6

https://www.dailymotion.com/video/x6mibtg