Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trener Sarajeva

Musemić prokomentarisao Osimov povratak u Željezničar

husref-musemic

Analizirajući fudbalsku jesen u kojoj su se, između ostalog, domogli završnice Kupa BiH, Musemić tvrdi da im je na ruku išlo više faktora, među kojima je i doza sreće

Prvi smo na tabeli, ali ćemo se u nastavku prvenstva ponašati kao da smo na nuli i bez bilo kakve bodovne prednosti, kazao je Husref Musemić, trener Sarajeva u razgovoru za Nezavisne novine.

Mnogo je faktora, kaže Musemić, koji su uticali da na zimski odmor njegovi puleni odu sa pet bodova prednosti u odnosu na aktuelnog prvaka Zrinjski. Uz to imaju čak 15 bodova više od ljutog gradskog rivala Željezničara. Navijače već trese euforija s nadom da će po treći put njihovi ljubimci podići pehar namijenjen najboljem u BH Telecom Premijer liga BiH. Strateg tima sa “Koševa” ne skriva da bi i sam sve osim trofeja smatrao neuspjehom.

“Iz trenutnog ugla gledajući, naravno da bi za nas bilo veliko razočarenje ako na kraju ne budemo prvi. Međutim, u sportu, fudbalu, sve je i te kako moguće. Mi smo tek na pola puta i svi se moramo ponašati kao da smo na nuli, kao da je početak nove sezone i kao da nemamo nijedan osvojeni bod. Samo s takvim pristupom možemo se oduprijeti konkurentima i spriječiti za nas neželjeni scenarij”, tvrdi Musemić.

Ekipu je ove zime zvanično pojačao samo Darko Lazić. Opredijeljnost struke i uprave Sarajeva je da zadrže što više standardnih prvotimaca pa novajlije u tom slučaju nisu potrebne.

“Produžili smo ugovore s nekoliko za nas veoma bitnih igrača. Zadržali smo kostur i to je naša strategija ove zime za koju smatramo da će nas učiniti jačom na proljeće. Smatram da bi nam dobro došlo možda samo još jedno pojačanje. Na jednoj poziciji, neću reći na kojoj zbog naših igrača, ali u pitanju je samo alternativno rješenje, a ne zamjena za nekoga”, ističe Musemić.

Analizirajući fudbalsku jesen u kojoj su se, između ostalog, domogli završnice Kupa BiH, Musemić tvrdi da im je na ruku išlo više faktora, među kojima je i doza sreće.

“Za dobre rezultate najprije je zaslužna činjenica da imamo dobru ekipu. Zatim stvorila se jedna izuzetno dobra atmosfera oko igrača, stručnog štaba, kluba pa i navijača. Ako bih tražio neke slabe tačke, rakao bih da su to naše utakmice u Kupu. Iako smo imali protivnike iz nižeg ranga, u najmasovnijem takmičenju smo se na naki način provukli. To je, valjda, bila i neka nagrada za sve dobro urađeno u prvenstvu. Za uspjeh je nekad potrebna i sreća, koju svakako treba zaslužiti”, kaže Musemić.

Ekipa je juče završila drugi dio priprema, odrađen u Hercegovini. Slijedi kratak boravak u Sarajevu pa odlazak u Antaliju na finalno brušenje forme.

“U Ljubuškom smo imali zaista odlične uslove za rad. Nije nas omela ni kiša koja je padala nekoliko dana. Sve planirano smo odradili. Najvažnije je da je i zdravstveni bilten dobar i nadam se da će tako i ostati. Jedino što nas brine u tom nekom prvom dijelu sezone biće kartoni. Imamo znatan broj fudbalera sa po dva žuta i biće potrebno da se toj situaciji prilagodimo na pravi način”, naglašava Musemić.

O konkurentima u taboru sa “Koševa” kažu da ne razmišljaju previše. Ipak, povratak Amara Osima na “Grbavicu” Musemić smatra pozitivnim ne samo za Željezničar, nego i za bh. fudbal u cjelini.

“Amar Osim je moj prijatelj, ali i rival na terenu. Mislim da je generalno dobro za bh. fudbal kada su i Željezničar i Sarajevo jaki. Uz dužno poštovanje i veliki respekt prema svim ostalim ekipama, mislim da su Željezničar i Sarajevo neki pokretački motor razvoja fudbala u BiH. Smatram da ova dva kluba treba da budu pozitivan primjer ostalima”, zaključio je Musemić.