Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na 6. memorijalu “Josip Katalinski Škija” 40 ekipa iz BiH i regije (FOTO)

skija_memorijal_

U organizaciji Akademije nogometa Omladinac sa Stupa, 9. i 10. juna bit će odigran Šesti memorijalni turnir “Josip Katalinski Škija”.

“Mi smo prvenstveno počašćeni jer nam je supruga pokojnog Škije dozvolila da ovaj turnir nosi njegovo ime, jer ko smo mi. Ona ima povjerenje i cijeni naš rad, dolazi i na utakmice, prati kako škola funkcioniše i zaista smo joj zahvalni”, priča Garčević kojem je težnja da turnir uđe u UEFA kalendar oficijelnih turnira za mlađe kategorije, budući da ovaj koji jeste oficijelni, a koji organizuje NSBiH iz godine u godinu gubi na značajnosti.

“Drago mi je što sam ponovo ovdje i što je odziv medija veliki. Vidim da će ove godine na turniru učestvovati 1.000 djece i jako se radujem toj činjenici”, kazala je Jasna Katalinski.

Na turniru će dakle učestvovati 40 ekipa iz BiH i regije, a takmičit će se 72 selekcije u četiri starosne kategorije, 2005, 2007, 2009 i 2011. Dakle osim što postaje sve masovniji, turnir je ovoga puta i internacionalnog karaktera, budući da su učešće najavile ekipe iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, poput Jagodine, Pljevalja, Slovana…

“Kao direktor turnira mogu istaći da je uložen ogroman napor kako bi turnir zadržao epitet jednog od najkvalitetnijih u državi. Mi naprosto moramo čuvati spomen na takvo ime i učiti djecu pravim, istinskim vrijednostima. Sa Stupa su osim Škije karijeru počeli i Mario Stanić, Mario Dodig, ovdje je uvijek bilo dobrih fudbalera”, kazao je Tomislav Barić.

Utakmice će se osim na terenima hotela Delminijum gdje će igrati najmlađi, sedmogodišnji fudbaleri održavati na terenu u Vogošći i Doglodima. Osim Luke Menala, mladog i budućeg A reprezentativca BiH, ambasadori turnira su Zajko Zeba i Mario Dodig, a pehare i priznanja najboljima ekipama i pojedincima uručit će Amar Osim, Denijal Pirić i Vlatko Glavaš.

Turnir donekle poptpomaže NSBiH kao i FS Kantona Sarajevo, a od samog početka za njega sluha ima i Općina Ilidža.

“Sa Škijom sam se družio od malih nogu i mogu reći da Ilidža neće više nikada imati takvog velikana, a Omladinac zaslužuje svaku moguću pohvalu jer Škijino ime nosi Akedemija ovoga kluba. Škija i ja smo igrali prvo u juniorima, on je mnogo odskakao od svih nas, ali još veća je bila njegova ljudska veličina. On je bio posebna sorta. I kasnije dok sam bio sportski radnik, predstavnik BiH u Fudbalskom savezu Jugoslavije družili smo se, a on je i kada je postao jedan od najboljih igrača svijeta i dalje ostao privržen Ilidži”, priča Miladin Vidaković, Škijin prijatelj.

Tri riječi opisuju Škijino zavičajno opredjeljenje.

“Uvijek je govorio da je prvo Ilidžanac, pa Sarajlija, pa Bosanac”, kazala je supruga Jasna.

Škija je rođen 2. maja 1948. u Sarajevu, karijeru je počeo u ilidžanskom Igmanu, a od 64. do 74. nosio je Željin dres i bio prvak. Iako defanzivac, u karijeri je odigravši preko 550 utakmica zabio 100 golova. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 41 utakmicu i dao 10 golova.

Nažalost, iako postoji Škijin mural ispred ulaza na zapadnu tribinu stadiona Grbavica, sa turnirom koji će početi na dan njegove smrti Željezničar nema nikakve veze. Osim što je pokrenut na inicijativu bivših Željinih fudbalera Sahmira Garčevića i Sanjina Radonje koji vode školu Omladinac.

Ni Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo nije našlo za shodno da pomogne oragnizaciju ovog izuzetno kvalitetnog turnira koji se igra u čast čovjeka koji je jedan od zaštitnih simbola grada Sarajeva kada je sport u pitanju.