Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer liga bih

Na Koševu predstavili tri pojačanja, trojac bez ugovora odlazi

Zeljković, Beganović i Duraković
FOTO: FK Sarajevo
Zeljković, Beganović i Duraković

Iz FK “Sarajevo” također saopćavaju da neće produžiti saradnju sa Avdijom Vršajevićem, Franom Čirjakom i Adnanom Džafićem kojima je istekao važeći ugovor

FK “Sarajevo” je danas predstavio tri nova pojačanja i na taj način otvorio ljetni prelazni rok. Cilj je riješiti većinu pitanja u vezi sa odlascima i dolascima igrača do prozivke za novu sezonu koja je zakazana za 12. juni. 

Kako se navodi u saopćenju Press službe FK “Sarajevo”, iz “Veleža” se na Koševo vratio Samir Zeljković koji je ponikao u ovom klubu, bordo dres u narednoj sezoni nosiće i najbolji lijevi bek Premijer lige iz prethodne sezone Elvir Duraković. Konkurencija u odbrani dodatno je pojačana dolaskom bivšeg kapitena “Slobode” Amara Beganovića, čiji je ugovor FK “Sarajevo” otkupio od slovenačke “Mure”.

Iz FK “Sarajevo” također saopćavaju da neće produžiti saradnju sa Avdijom Vršajevićem, Franom Čirjakom i Adnanom Džafićem kojima je istekao važeći ugovor. 

Zeljković

Samir Zeljković se vratio tamo gdje je napravio svoje prve fudbalske korake, na stadion Koševo.

Dvadesetpetogodišnji Sarajlija je prošao je sve omladinske selekcije našeg kluba ali do sada nije imao priliku da debituje za prvi tim. Sa juniorima FK Sarajevo osvojio je dva Kupa Bosne i Hercegovine, 2015. i 2016. godine.

Samir Zeljković
FOTO: FK Sarajevo
Samir Zeljković

Fudbalski put ga je preko NK TOŠK i Igmana iz Konjica doveo do FK Velež gdje je proveo prethodnih pet sezona i postao jedan od najvažnijih igrača ekipe iz Mostara. Za Velež je odigrao 149 utakmica i bio član generacije koja je osvojila Kup BiH. Sjajnim igrama u Premijer ligi svojevremeno je zaradio i poziv selektora Duška Bajevića u A reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Radi se o polivalentnom igraču koji može igrati na nekoliko pozicija.

Samir Zeljković na Koševo dolazi kao slobodan igrač pošto mu je istekao ugovor sa Veležom, a sa FK Sarajevo je potpisao ugovor do 2026. godine.

Duraković

Elvir Duraković je i zvanično novi igrač FK Sarajevo. Na Koševo stiže nakon sjajne sezone u Igmanu iz Konjica gdje je svojim igrama oduševio fudbalsku javnost u BiH, a igrači i treneri svih ekipa u ligi izabrali su ga za najboljeg lijevog beka šampionata u izboru „Kristalnih 11“.

Njegove odlične partije nagradio je i selektor Faruk Hadžibegić koji ga je uvrstio na prošireni spisak za predstojeće utakmice reprezentacije BiH.

Elvir Duraković
FOTO: FK Sarajevo
Elvir Duraković

Dvadesettrogodišnji Duraković je rođen u Bugojnu i prve fudbalske korake napravio je u bugojanskoj Iskri. U karijeri je prije Igmana igrao za Bratstvo, Mladost DK i ekipu Tuzla City.

Duraković i FK Sarajevo potpisali su ugovor do 2026. godine.

Beganović

Konkurencija u odbrani našeg kluba pojačana je dolaskom nekadašnjeg mladog reprezentativca BiH, Amara Beganovića, koji u FK Sarajevo dolazi iz NŠ Mura. Slovenskom klubu će na ime obeštećenja pripasti određeni iznos novca kao i procenat od eventualnog budućeg transfera.

Amar Beganović
FOTO: FK Sarajevo
Amar Beganović

Dvadesettrogodišnji Beganović je rođen u Tuzli i prošao je sve omladinske selekcije FK Sloboda. Čak 16 godina je nosio dres Slobode u svim selekcijama i upisao je svoje ime u historiju kao najmlađi fudbaler ikada koji je nosio kapitensku traku tuzlanskog kluba.

Sa svega 17 godina je debitovao u Premijer ligi BiH i ukupno je za Slobodu odigrao 105 utakmica i postao jedan od najboljih bekova u ligi prije nego što je ostvario transfer u Muru. U protekloj sezoni za Muru je odigrao 38 utakmica u svim takmičenjima postigavši 2 gola uz 2 asistencije.

Beganovićeva primarna pozicija je desni bek, a sa FK Sarajevo potpisao je ugovor do 2026. godine.