Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kenilworth Road

Na ovom stadionu bi se naredne sezone mogao igrati Premiership

Foto: Twitter
Kenilworth Road

Ono što je posebno zanimljivo u cijeloj priči je da bi, kako sada stvari stoje, Luton u slučaju ulaska u Premiership imao najmanji stadion u historiji tog takmičenja

Luton Town stigao je nadomak povijesnog ulaska u Premier ligu. Ovaj engleski drugoligaš izborio je finalni ogled doigravanja protiv Coventryja, koji je na rasporedu sljedeće subote. Iako je Luton bio prvoligaš, nikad nije nastupio u Premiershipu, koji je osnovan 1992. godine.

Ono što je posebno zanimljivo u cijeloj priči je da bi, kako sada stvari stoje, Luton u slučaju ulaska u Premiership imao najmanji stadion u historiji tog takmičenja. Njegov Kenilworth Road prima svega 10.356 gledatelja, a posebnu pažnju privlači okruženje u kojem se nalazi.

Naime, Kenilworth Road smješten je vrlo usko uz brojne obiteljske kuće. Poznat je ulaz na tribinu Oak Stand, odakle sa stepenica možete gledati ljudima u kuće i vrtove.

Luton bi vjerovatno morao preurediti stadion

Ipak, vrlo je upitno može li Luton dobiti dozvolu za nastupanje u Premier ligi na Kenilworth Roadu. Engleski mediji pišu da bi klub morao uložiti preko 10 miliona eura kako bi prilagodio stadion zahtjevima Premiershipa, no problem je što zbog specifičnog okruženja nisu mogući veliki radovi na preuređenju i proširenju stadiona.

Luton je inače u procesu preseljenja na novi stadion, no njegova izgradnja nije ni blizu toga da bude gotova za sljedeću sezonu.

Stoga su preostale samo dvije opcije – prva je spomenuto preuređenje, a u tom bi slučaju Premier liga mogla omogućiti Lutonu da prvih nekoliko kola igra u gostima, dok radovi ne budu završeni.