Fudbal

Reykjavik

Najluđa priča kvalifikacija za Euro: Četka za WC pokrenula rat Turske i Islanda

11/06/2019

A sve je počelo zbog jedne četke za WC. I trosatnog zadržavanja turskih nogometaša na kontroli aerodroma u glavnom gradu Islanda

Turska je savršeno počela kvalifikacije za EP 2020. Ali slavlje nakon pobjede u sve tri utakmice, od kojih je posljednji trijumf protiv svjetskih prvaka Francuza povijestan, pokvarili su im Islanđani.

I to ne na terenu, gdje večeras od 20:45 s njima igraju kvalifikacijski meč, nego na aerodromu u Reykjaviku.

Njihovo “ponižavanje” i “zlostavljanje” turskih reprezentativaca uzrokovalo je odmazdu turskih hakera i diplomatski sukob između dvije države, u kojem učestuju najviši dužnosnici i ambasade.

A sve je počelo zbog jedne četke za WC. I trosatnog zadržavanja turskih nogometaša na kontroli aerodroma u glavnom gradu Islanda.

Inače rutinsku kontrolu pasoša i pregled putnih torbi, posebno kada su u pitanju sportisti, Islanđani su primjenjivali prilično detaljno i jako dugo. To je razbjesnilo turske reprezentativce, ionako već razdražene nakon šestosatnog leta od njihove domovine do dalekog otoka usred Atlantika.

“Pa čekamo već tri sata! Detaljno nam pretresaju torbe nakon što su ih već skenirali i vidjeli da unutra nema ništa sumnjivo i sve vade van. Meni su uzeli kremu za ruke”, žalio se Burak Yilmaz, napadač Bešiktaša, u live videu na Instagramu.

Kada su konačno prošli “torturu” islandske carine i policije, slijedilo je ponižavanje od strane novinara koji je turskoj legendi i kapitenu reprezentacije Emreu Belozogluu pod nos gurnuo ne novinarsku krušku od mikrofona nego četku za WC.

Tu je već prekipjelo i službenoj Ankari, kao i brojnim Turcima na društvenim mrežama. Mevlut Cavusoglu, turski ministar vanjskih poslova, na Twitteru je napisao da je nazvao islandskog kolegu i požalio mu se zbog “tretmana turskih sportaša na Islandu, koji je nedopustiv u diplomatskom i ljudskom smislu” i dodao: “Nema sumnje da će naša država napraviti što je potrebno u ovoj situaciji.”

Turska ambasada u Norveškoj, pod čijom ingerencijom je i Island, bila je još oštrija i zaprijetila uzvraćanjem islandskim nogometašima jednakom “dobrodošlicom” kada 14. novembra dođu na utakmicu u Turskoj, osim ako se Island ne izvini za ovakvo ponašanje prema turskim nogometašima.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan preko glasnogovornika je poručio: “Nedostatak poštovanja prema našoj nacionalnoj ekipi na Islandu je neprihvatljiv.”

Ministar sporta Muharrem Kasapoglu hitno je odletio za Reykjavik kako bi podržao nogometaše i izrazio nezadovoljstvo islandskoj vladi.

Ali Turci se nisu zadržali samo na ogorčenim odgovorima diplomata i političara. Društvene mreže pune su ogorčenja običnih ljudi zbog, kako pišu, “rasizma” prema Turcima na Islandu.

Oni su također žestoko uzvratili. Hakerska grupa Anka Neferler Tim preuzela je odgovornost za brojne hakerske napade na stranice Isavije, islandskog nacionalnog avioprijevoznika i koncesionara zračne luke u kojoj se odigravala drama, prenosi Index.hr.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.