Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon 24 godine rastaju se Boro Primorac i Arsene Wenger

wenger_primorac

Boro Primorac, legendarna petica Hajduka, prije toga mostarskog Veleža, a krajem 70-ih i kapitan ex-Jugoslavije, uz Arsenea Wengera je od njegova prvog dana u Arsenalu, zajedno su došli iz Japana.

No, izgleda da je došlo vrijeme za rastanak, od ljeta će Boro sjesti na klupu turskog prvoligaša Konyaspora.

“Romansa” Wengera i Bore Primorca počela je prije 24 godine u Japanu.

Nakon što je samostalno vodio Cannes i Valenciennes, kratko i reprezentaciju Gvineje Bisau, u japanskoj Nagoyi 1994. je počeo surađivati s Wengerom.

Poznaju se već više od 35 godina, otkad je Wenger u Cannesu bio pomoćnik trenera Jeana Fernandeza, a Primorac je drmao na terenu, držao je odbranu Cannesa.

Nepune tri godine proveli su zajedno u Japanu, a zatim se, također zajedno, preselili u Arsenal.

I ondje su trajali punih 20 godina. Wengera su u najboljih danima slavili, u onim lošijima on je trpio sve kritike, a rođeni Mostarac uvijek je bio tu negdje, sa strane, sa svojom jasnom ulogom. I daleko od svjetla pozornice.

Zbog čega se Primorac s navršene 62 godine odlučio “osamostaliti”, enigma je koja muči engleske medije. Nagađanja su, naravno, odmah krenula u smjeru onoga što se najavljuje već neko vrijeme – Wenger odlazi iz Arsenala, pa je i Primorac odlučio pronaći “rezervnu opciju”.

I, možda, naučiti još jedan jezik. Zasad ih govori sedam – francuski, engleski, japanski, njemački, španski, portugalski i italijanski.

Uskoro bi na tu listu mogao doći i turski…