Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon glasina o dopingu Srna objavio da se povlači iz svih takmičenja

srna

Povodom optužbi da je pao na doping testu u Ukrajini, bivši kapiten nogometne reprezentacije Hrvatske Darijo Srna se oglasio priopćenjem u kojem je rekao da se povlači iz svih takmičenja jer se želi posvetiti svojoj odbrani!

List Sportyvka prvi je izašao s informacijom kako postoje sumnje da je Srnin test nakon utakmice Lige prvaka protiv Napolija pozitivan, a da ukrajinski klub šuti o tome. Novinarima tog lista dodatnu sumnju produbila je reakcija trenera Šahtara Paola Fonsece, koji je Srnu izostavio iz ekipe u ligaškoj utakmici protiv Černomoreca u prvenstvu samo tri dana nakon Napolija.

“18. septembra ove godine obaviješten sam od strane Nacionalnog antidopinškog centra Ukrajine (NADCU) kako je u mom uzorku koji sam dao 22. marta 2017. van takmičenja (out-of-competition) pronađena nedozvoljena tvar.

Kao prvo i najvažnije želim odmah iskreno istaknuti kako nikada nisam savjesno ili s namjerom uzeo neko nedozvoljeno sredstvo niti sam nezakonito i nepošteno pokušao na bilo koji način povećati svoju sportsku učinkovitost ili sposobnosti.

Trenutno istražujem moguće izvore pronađene tvari te u potpunosti, dobrovoljno i s punim poštovanjem sarađujem s Nacionalnim antidopinškim centrom Ukrajine (NADCU). S ciljem da se posvetim svojoj odbrani i spriječim svako moguće uznemiravanje mog tima i mojih suigrača, donio sam odluku da se povučem iz svih takmičenja dok se pravni proces koji je u toku ne završi. U potpunosti ću se fokusirati na to kako bih sačuvao svoju čast i poštenje.

Tokom cijele svoje karijere uvijek sam imao dojam kako se svakodnevno moram iznova dokazivati. Danas sam ponovno u situaciji kada ću kao i uvijek do sada dokazati kako sam sve u svom životu, privatnom i profesionalnom, postigao izričito teškim radom, čestitošću, disciplinom te iznad svega poštenjem. To su vrijednosti koje mi je prenio i usadio moj pokojni otac i kojima ja danas učim svoju djecu.

Poštujući povjerljivost cijelog procesa nisam u mogućnosti detaljnije komentirati ovaj slučaj.

Želim iskreno zahvaliti svojoj porodici, klubu i svojim navijačima za njihovu bezrezervnu podršku u ovom slučaju i nadam se što skorijem povratku na teren svojoj ekipi.

Ovo nikako nije kraj moje karijere, to vam obećavam!

Iskreno vaš, Darijo Srna”