Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uefa

Naredno izdanje Lige nacija igrat će se u novom formatu

FOTO: Fena

Pobjednici grupa ići će direktno na Mundijal, a drugoplasirani će igrati dodatne kvalifikacije

Liga nacija 2022/23, u kojoj je u finalu Španija na penale pobijedila Hrvatsku, zadnja je koja se igrala u ovom formatu.

On je bio aktuelan od pokretanja 2018. godine do danas. Od nove sezone, koja počinje na jesen, mijenja se format takmičenja. Glavna novost je da se povećava novom rundom, četvrtfinalom. Ono će se igrati u martu i tako stvoriti poveznicu između grupne faze u novembru i Final Foura u junu iduće godine.

Do sada su u njega direktno iz grupa elitne A divizije (u kojoj je ponovo reprezentacija BiH) išli samo pobjednici grupa. Ubuduće će iz grupa prve dvije reprezentacije ići u četvrtfinale koje će se igrati na dvije utakmice. Četiri pobjednika ovih duela plasirat će se na Final Four.

Trećeplasirane reprezentacije iz A lige i drugoplasirane iz B lige ili drugog razreda, kao i trećeplasirane iz B lige i drugoplasirani iz Lige C igrat će play-off za promociju i ispadanje.

Reprezentacije koje se ne plasiraju u četvrtfinala počet će kvalifikacije za SP 2026. U njima će 55 evropskih reprezentacija biti podijeljeno u 12 grupa. Pobjednici grupa ići će direktno na Mundijal, a drugoplasirani će igrati dodatne kvalifikacije.