Fudbal

liga prvaka

Navijači Fenerbahčea provocirali Ukrajince skandiranjem Putinu, stila je kazna UEFA-e

06/08/2022

Trener Dinama i bivši turski izbornik Mircea Lucescu u znak protesta odbio se pojaviti na konferenciji za medije, a Fenerbahče je u priopćenju samo podsjetio da ponašanje navijača ni na koji način ne predstavlja stavove kluba, ali se nije izvinio

UEFA je kaznila Fenerbahče s 50.000 eura i zatvaranjem dijela tribine od barem 5000 gledatelja na sljedećoj domaćoj evropskoj utakmici zbog “bacanja predmeta i slanja provokativnih poruka uvredljive prirode, odnosno neprimjerenog skandiranja” na susretu protiv kijevskog Dinama u 3. pretkolu Lige prvaka.

Turski navijači izvikivali su ime Vladimira Putina nakon što su primili gol. Razni mediji pišu kako je to najvjerovatnije bila reakcija na potez Vitalija Bujalskog, koji je postigavši gol za vodstvo 1:0 rukama imitirao orla, koji je simbol Fenerova rivala Bešiktaša. Dinamo je, nakon 0:0 na privremenom domaćem terenu u Lodzu, u Istanbulu slavio 2:1 nakon produžetka i prošao u play-off.

Trener Dinama i bivši turski izbornik Mircea Lucescu u znak protesta odbio se pojaviti na konferenciji za medije, a Fenerbahče je u priopćenju samo podsjetio da ponašanje navijača ni na koji način ne predstavlja stavove kluba, ali se nije izvinio. Štoviše, kontroverzni predsjednik Ali Koc naglasio je da se klub ne namjerava ispričati i da ga vrijeđa što Ukrajinci to očekuju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.