Italija

Navijači Napolija odaju počast: Gore baklje za Maradonu

maradona napoli

Bilo je to razdoblje duboke političke i ekonomske podjele Italije na siromašni jug i bogati sjever

Maradona je najveće dane svoje klupske karijere ostvario u Napoliju. Ondje nije samo osvajao trofeje nego i srca Napolitanaca, za koje ima status božanstva.

I dok je klub u kojem je Maradona igrao objavio kako je “sad vrijeme za tugu, a riječi će doći kasnije”, hiljade Napolitanaca izašle su na gradske ulice kako bi odale počast svom idolu. Dio njih se okupio ispod murala posvećenog Maradoni gdje su mu bakljama odali posljednju počast.

Status božanstva Maradona je zaslužio time što je Napoliju donio jedine dvije titule u istoriji. Bilo je to razdoblje duboke političke i ekonomske podjele Italije na siromašni jug i bogati sjever.

Maradona, i sam dijete iz siromašnih četvrti predgrađa Buenos Airesa, odmah se uklopio u prgav, radnički, skroman i fanatičan duh Napolitanaca. Napoli je prije njegovog dolaska bio anonimna i nebitna ekipa u Italiji. Dolaskom Maradone jug napokon postaje dostojan konkurent sjeveru, čime se ispunjavaju snovi hiljada Napolitanaca.

Sve je kulminiralo na proslavi prvog naslova prvaka Italije 1987. godine. Grad je sedmicama bio u haosu. Ništa nije radilo u gradu osim kafića. Grad nije spavao, samo se slavilo.

95 posto muške djece rođeno u to vrijeme dobilo je ime Diego, a vrhunac ludila bio je ogromni grafit koji je jednog jutra osvanuo na lokalnom groblju, a bio je jasna poruka umrlima:

”Mrtvi, nemate pojma što propuštate!”