Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

grupa f

Neviđeni skandal na Kupu nacija: Sudija dvaput svirao kraj prije isteka 90. minuta

mali – tunis (1)

Staloženo je gledao šta se događa, odmahivao rukom na sve prigovore i uopće nije želio raspravljati s Tunižanima. Situacija je umalo izbjegla kontroli pa su suca i njegove saradnike s terena ispratili zaštitari

Mali je u 1. kolu grupe F Afričkoga kupa nacija pobijedio Tunis 1:0 golom Konatea iz penala u 48. minuti u utakmici koju su obilježili nevjerovatni gafovi glavnog suca Jannyja Sikazwea iz Zambije. O njegovim odlukama pričat će se još danima, a s terena je izveden u pratnji zaštitara.

Nakon što je u 48. minuti dosudio penal za Mali, Sikazwe je u 77. dosudio penal i za Tunis, ali je golman Malija odbranio udarac Khazrija. Tunis je nastavio s napadima i tražio je izjednačenje, ali je sve na terenu iznenadio sudac koji je u 86. minuti označio kraj susreta.

U čudu su se pogledavali ljudi na tuniškoj klupi koji su odmah sugerirali Sikazweu da do kraja imaju igrati još najmanje četiri minute, a i sudac je sam ubrzo shvatio da je pogriješio. Uzeo je loptu i podbacio je te nastavio utakmicu, ali tu nije bio kraj njegovim suludim potezima. U jeku napada Tunisa Sikazwe je 18 sekundi prije isteka 90. minute ponovno svirao kraj.

No, ovog puta nije bilo nikakvog podbacivanja, nego je Sikazwe mrtav hladan pogledao na sat i odlučio da se dosta igralo. Selektor, treneri i svi igrači s klupe Tunisa potpuno su izgubili živce i krenuli prema sucu te mu sugerirali da utakmica još nije gotova i da je ponovno pogriješio, ali Sikazwe se nije dao smesti.

Staloženo je gledao šta se događa, odmahivao rukom na sve prigovore i uopće nije želio raspravljati s Tunižanima. Situacija je umalo izbjegla kontroli pa su suca i njegove saradnike s terena ispratili zaštitari.