Nevjerovatni Pep nakon Primere i Bundeslige, rekorder je i Premiershipa

guardiola-mourinho

Nakon što je sinoć pobijedio Swansea 4:0, Manchester City upisao je 15. pobjedu zaredom, što dosad nije uspjelo nijednoj ekipi u istoriji Premiershipa. Rekord je dosad držao Arsenal koji je 2002. godine dobio 14 utakmica, ali u rasponu kroz dvije sezone.

“U istoriji ove lige bilo je genijalnih ekipa. Liverpool, Fergusonov United, Mourinhov Chelsea, a mi smo prvi koji su dobili 15 utakmica u nizu. Lijepo je to, ali nam neće ništa značiti ako te pobjede ne pretvorimo u naslov na kraju sezone. Ako ne osvojimo titulu, to će biti samo jedan običan rekord koji će neko jednog dana srušiti”, rekao je Guardiola koji drži tri od pet rekorda modernog nogometa.

Velikog španskog trenera ili mrze ili obožavaju, ali se svi moraju složiti da je riječ o jednom od najvećih nogometnih stručnjaka. Dok je nizao rekorde i titule s Barcelonom govorili su mu “lako je igrati kad u ekipi imaš Messija i Iniestu”.

Da nije slučajno srušio rekord Primere sa 16 pobjeda zaredom pokazao je i u Bayernu, s kojim je osvojio tri naslova prvaka i također postavio rekord Bundeslige.

S Bayernom, u koji je također preslikao Barcin stil igre, dobio je 19 utakmica u nizu, ali su mu prigovarali što je tri godine zaredom ispadao u polufinalu Lige prvaka. Nakon Münchena Guardiola je prihvatio izazov u Cityju, u daleko težoj ligi nego što su to Primera i Bundesliga.

Dobio je neograničeni budžet, potrošio je već milijardu eura, ali je uspio složiti savršenu ekipu.

Ekipa koja nakon 17 kola Premiershipa ima 16 pobjeda, jedan remi i 11 bodova prednosti ispred drugoplasiranog Manchester Uniteda. Čudo bi se moralo dogoditi da ne osvoje naslov, a kako trenutno igraju, jako, jako teško će ih biti izbaciti na dvije utakmice u Ligi prvaka.