Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Newcastle najskuplja ekipa koja je ispala iz Premiershipa

newcastle united

Newcastle United igrat će nakon šest godina ponovno u Championshipu. Njegov najljući lokalni rival Sunderland pobijedio je Everton s 3:0 i kolo prije kraja Premier lige poslao Svrake i Norwich u drugi razred engleskog nogometa.

[yuzo_related]

Kultni klub sa St James Parka, koji je osvajao naslov prvaka Engleske 1905, 1907, 1909. te 1927. godine, opet je dotakao dno, a prije svega tri sezone igrao je četvrtfinale Evropa lige, gdje ga je eliminisala Benfica.

Rafael Benitez naslijedio je Stevea McLarena 11. marta, ali nije uspio spasiti tim. Međutim, mediji s Otoka ne zamjeraju Špancu te smatraju da je on ključ povratka u Premier ligu, ukoliko bude želio ostati na klupi. Također, vjeruju da su vlasnik Mike Ashley i direktor Lee Charnley napravili veliku grešku jer ranije nije smijenio McLarena i sve nakon toga bilo je prekasno.

“Razočarani smo i tužni. Ovo je jako težak udarac za Newcastle, za navijače i sve nas u klubu. Hvala navijačima na velikoj podršci. Promjene su nužne i bit će ih”, rekao je Charnley nakon ispadanja.

Svega dva puta Newcastle je završio među prvih deset u Premier ligi u posljednjih osam sezona, dok je u 10 zadnjih godina promijenio – 11 trenera. Od Graemea Sounessa, Glenna Roedera, Nigela Pearsona, preko Sama Allardycea, Kevina Keegana, Chrisa Hughtona, Joea Kinneara, legende Alana Shearera, pa sve do Alana Pardewa, Johna Carvera, Stevea McLarena i sada Rafaea Beniteza

Navijači su s razlogom bijesni i žele odlazak Ashleya, koji je u smaju 2007. godine kupio 41,6 posto udjela kluba i prošlog ljeta potrošio 80 miliona funti na pojačanja. Ali, s navijačima se nikada nije razumio i nikada nije imao njihovu bezrezervnu podršku.

Klub, koji je osvojio šest FA Kupova, posljednji 1955. godine, čeka teška borba na putu povratka u sami krem engleskog nogometa.

Nevjerovatno zvuči podatak da tim Newcastlea vrijedi čak 179 miliona eura te da je navrjednija u historiji koja je ispala iz Premier lige. Sunderland, koji ga je eliminisao vrijedi 86, a Bournemouth 89 miliona.

Teško će Newcastle zadržati neke od svojih najboljih nogometaša, kao što su Georginio Wijnaldum, Chancel Mbemba, Ayoze Perez, Andros Townsend, Aleksandar Mitrović i ostali, za koje se već sada grabe klubovi koji su opstali u takmičenju i žele pojačati ekipu za sljedeću sezonu.

CiNC0OOVAAAhyac

Newcastle je devedesetih imao strašan tim, sastavljen od Alana Shearera, Andyja Colea, Davida Ginole, Faustina Asprille, Lee Sharpa, Shaya Givena, Lesa Ferdinanda… Nažalost, igrali su vrijeme najjačeg Manchester Uniteda Sir Alexa Fergusona. Ali, zbog atraktivnog i napadačkog nogometa bili su omiljeni širom svijeta.

S Michaelom Owenom 2009. Newcastle je ispao iz Premier lige prvi put nakon 1992, dok se Sunderland uspio spasiti u dramatičnoj završnici. Ali, klub sa St James Parka uspio se već sljedeće sezone vratiti u elitni razred. A sada je, definitivno, na novom početku.