Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neymarov otac na sudu u Madridu: Moj sin nije kriv

neymar sud

Neymar da Silva Santos, otac i menadžer fudbalera Barcelone Neymara u utorak je dao iskaz na Vrhovnom sudu u Madridu u procesu vezanom za navode o korupciji i prevarama prilikom transfera brazilskog fudbalera iz Santosa u Barcelonu.

Neymarov otac, koji je ujedno i njegov menadžer, tom prilikom je stao u zaštitu Brazilca, kazavši kako fudbaler nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Otac brazilskog fudbalera je zatražio da Neymar bude izuzet iz istrage koje se vodi protiv napadača Barcelone.

Španski sud je saopćio da su videolinkom iz Brazila svoje iskaze dali također osumnjičeni aktuelni i bivši predsjednici Santosa Odilio Rodrigues i Luis Alvaro de Oliveira.

Španski sud prošle godine odbio je zahtjev Neymara da se predmet o neregularnostima u vezi s njegovim transferom odbaci. Na sudu se trenutno razmatra žalba brazilske investicijske grupe koja tvrdi da je finansijski oštećena kada je Neymar u transferu iz brazilskog Santosa u Barcelonu 2013. godine izbjegao platiti puni iznos poreza.

Bazilska investicijska grupa tvrdi kako je imala pravo na 40 posto Neymarovog transfera dok je naknada na kraju bila manja od dogovorene. Santosu je službeno isplaćeno 17,1 milion eura za transfer dok je istraga pokazala kako je Barcelona za Neymara dala 83,3 miliona dolara.

Ovo nije prvi slučaj na španskim sudovima u vezi fudbalera i plaćanja poreza unutar Barcelone. Pred sud će uskoro izaći i Lionel Messi te njegov otac gdje će im se suditi po tri tačke optužnice za utaju poreza. Ukoliko budu proglašeni krivim, mogu dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine zatvora.

Prošle godine je Barcelonin igrač Javier Mascherano priznao na sudu da nije isplatio 1,5 miliona eura poreza.