Nije se dugo čekao odgovor Željinih čelnika na transparent s juga

cenan_petrovic_siljak

Posljednja utakmica Željezničara ove sezone, uprkos pobjedi protiv Radnika, rijetko će kome ostati u lijepom sjećanju kada je Plavi tabor u pitanju.

Uvrede i psovke na račun Ivana Lendrića, prvog strijelca lige, završile su njegovom potpuno neprimjerenom reakcijom, čime je i definitivno završena njegova karijera na Grbavici.

Po završetku meča, bilo je još degutantnije. Igrači, koji su samo dva kola ranije ukivani u zvijezde, su postrojeni ispred južne tribine, gdje ih se natjeralo da poskidaju dresove.

A, prije nego su postrojili i poskidali igrače, navijači na južnoj tribini poslali su i jednu vrlo jasnu i može se reći vrlo korektnu i pozitivnu poruku čelnicima kluba. Na transparentu je pisalo:

“Dosta nam je onih koji spašavaju karijere i za odlazak imaju unaprijed pripremljene kofere. Hoćemo na terenu još onih kao što je Veca i da taktika Ultras Željezničar i jedanaest ratnika bude bez premca”.

Nakon utakmice niko iz Uprave kluba nije se oglasio vezano za slučaj Lendrić. Očito niko u tome nije vidio ništa sporno, čak ni kada je krenulo degutantno prepucavanje Lendrića i trenera Slavka Petrovića po medijima. Niko iz Uprave Želje nije imao ništa reći ni vezano za ponižavanje igrača nakon utakmice ispred južne tribine. Ni to očito nikome nije zasmetalo.

No, vrlo brzo stigao je odgovor najvatrenijim navijačima na njihov transparent.

Naime, Uprava kluba dala je bezrezervnu podršku treneru Petroviću, a o statusu tvoraca jedne od najlošijih ekipa Želje u poslijeratnom periodu, direktora Mirsada Šiljka i sportskog direktora Aldina Čenana, uopšte se nije ni raspravljalo.

Spomenuti trio protekle je sezone radio sve ono što navijači Plavih, barem prema onome što su napisali na transparentu, ne bi željeli da rade i naredne sezone. Ako ćemo realno, ako se već neko morao skidati (a nije niko, ružna je to furka koja se prepisuje od huligana koji sebe zovu Delijama i Grobarima), bilo bi možda puno poštenije i učinkovitije da su navijači, umjesto igrača, pozvali Šiljka i Čenana (pa zašto ne i Petrovića) ispred južne tribine i natjerali ih da se skinu.

Jer, oni izgleda ne misli išta mijenjati. Da će Petrović, Čenan i Šiljak raditi isto što i prošle sezone, osim podrške Uprave kluba za njihov dosadašnji rad, sluti serija “raskida ugovora na obostrano zadovoljstvo” koja je počela odmah nakon što je završen meč protiv Radnika. Užurbano se pravi mjesta za nova pojačanja, a svi koji odlaze, mahom odlaze bez marke obeštećenja (i objašnjenja).

Čenan, otkada je stigao na Grbavicu još uvijek nije uspio pogoditi s pojačanjem, a probao je dvadesetak puta. Još uvijek nije uspio dovesti igrača na kojem bi Željo profitirao ili bi mogao konkretno profitirati. O osvojenim trofejima da i ne pričamo. O igraču zbog kojeg publika dolazi na stadion da i ne pričamo.

Što se Petrovića tiče, sasvim je prirodno da njega ne zanimaju djeca iz omladinskog pogona Želje, jer čovjek će dovesti igrače po svom ukusu, od svojih menadžera, ili po Čenanovom ukusu od njegovih menadžera, i ti će se igrači morati ispoštovati ma kakvi oni bili. Baš kao što su se ispoštovali naprimjer Boccaccini ili Kerla, koji su nakon posljednje sudačkog zvižduka u sezoni, odmah razgulili s Grbavice. Naravno, bez obeštećenja, barem u klupskoj kasi.

Kada je Šiljak u pitanju, i njegov je angažman za Upravu Želje (ili bolje reći Senada Misimovaća) neupitan. Jer, to da je Šiljak glavni krivac što je ekipu u ključnoj utakmici sezone, umjesto šest, sedam hiljada, na Koševu bodrilo tek 1.725 navijača, očito nije ni za ukora, a kamo li za raspravu o učinku. Podsjećamo, poraz u toj utakmici, koštao je Želju titule.

Baš kao što rampa navijačima Sarajeva na Grbavici, podignuta od strane Šiljka (uz “objašnjenje” da za goste ima manje mjesta nakon što je stadion dobio još jednu tribinu), nije pomogla ekipi u derbiju koji je završen bez pobjednika. Da ne bude zabune, uništavanje vječitog derbija, bilo bi nepošteno pripisati samo Šiljku, jer i aktuelna Uprava Sarajeva puna je “šiljaka”.

Kada se sve sabere i oduzme, čini se da u Želji ne misle mijenjati bilo šta kad je sportska politika u pitanju. U novu sezonu klub će s istim trenerom i s istim direktorima, i sa vjerovatno 10-tak novih igrača. Pojačanja. Koja u svakom trenutku imaju spakovane kofere.

Dvije prilike za Željinu djecu

Što se omladinskog kadra tiče, nema sumnje da će u narednih nekoliko dana čelnici kluba dovesti u Plavi salon četiri, pet juniora iz nove šampionske generacije i s njima potpisati ugovore. Tako će po oprobanom ljetnom receptu, zamazati oči navijačima pričom o talentima iz omladinskog pogona na koje će se klub oslanjati ubuduće.

Da se razumijemo, svi koji tada potpišu ugovore i slikaju se sa Željnim direktorima, dobit će još jednu priliku da se pokažu javnosti i navijačima. I to u decembru, kada počne Coca Cola Holiday market. Obično tada pojačanja odu kući u pauzi prvenstva, a na Željinom šandu bude zafalilo igrača za slikanje s posjetiocima.