Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nijemac hrvatskih korijena kritikovao Ozila: To je bio kukavički potez

ozil

Njemački fudbaler hrvatsko-slovenskih korijena Fredi Bobić optužio je Mesuta Ozila da je kukavica zbog načina na koji je optužio njemački fudbalski savez za rasizam i nepoštivanje, piše Metro.

Ozil je na Instagramu objavio post u kojem je najavio opraštanje od reprezentativnog dresa, te kazao da je donio odluku zbog rasističkih uvreda kojima je podvrgnut jer se fotografisao sa predsjednik Turske, iz koje vuče porijeklo.

U Ozilovu odbranu stao je novi trener Arsenala Unai Emery, kao i njegovi saigrači iz londonskog kluba.

Međutim, figure iz njemačkog fudbalskog miljea više su podijeljenih mišljenja. Nakon što je predsjednik Bayerna Uli Hoeness kazao kako je Ozilov odlazak dobra stvar jer je ovaj bio nepožrtvovan i slaba tačka, oglasio se i bivši reprezentativac i trenutni sportski direktor Eintracht Frankfurta Fredi Bobić.

“Mislim da je to malo kukavički. Ozilovo kritikovanje na društvenim mrežama usmjereno ka Fudbalskom savezu Njemačke je nepodnošljivo. Optužbe o rasizmu nemaju veze s realnošću. Mogao je dati intervju na televiziji uživo, a ne ovako”, kazao je Bobić i dodao kako bi fudbaleri trebali postupiti “muški i jasno iskazati svoj stav”.

Kritikovao je Ozila i zbog sastanka s Erdoganom.

“Dopustio bih igraču od 18-19 godina taj potez. Ali svjetskom prvaku od 29 godina koji je toliko dugo u poslu, ne mogu. Morao je znati kako će taj potez izgledati u javnosti”, kazao je Bobić.

Bobić je u karijeri zaigrao 37 puta u dresu Njemačke, a kao napadač obilježio je Bundesligu igrajući za Borussiju Dortmund i Stuttgart.

Igračku karijeru završio je u Rijeci osvojivši hrvatski kup.