Nijemci bijesni: Beckenbauer oštetio Savez za 5,5 miliona eura

franz-beckenbauer

Njemačku potresa velika afera, na površinu su isplivale nečasne radnje od prije deset godina, a u glavnoj ulozi je Franz Beckenbauer.

Ugledni njemački list ‘Spiegel’ došao je do saznanja da je Franz Beckenbauer kao šef Organizacionog odbora za Svjetsko prvenstvo 2006. godine dobio milionski honorar, premda je on tvrdio da je sve radio besplatno, navodno u korist njemačkog fudbala.

Ispostavilo je da je prvo čovjek koji je osvajao ‘Boginju’ i kao igrač (1974) i kao trener (1990) obmanuo javnost.

Beckenbauer je u to vrijeme bio na funkciji koja ne donosi nikakav prihod, ali je utvrđeno da je uzeo 5.5 miliona eura.

Početak ove korupcionaške afere seže još u 2008. godinu kada je jedna revizorska kompanija pregledala knjige Njemačkog fudbalskog saveza.

Naime, sporan je bio sponzorski ugovor između Saveza i kladioničarkse firme Oddset. U tom ugovoru postoji klauzula da dobar dio novca ide direktno Beckenbaueru, mada Savez to negira. I rukovodstvo Oddset-a se ogradilo od ove priče, tvrdeći da je Kajzerov prijatelj Radman prilikom pregovora tražio honorar za njega, ali da je taj predlog odbijen.

Međutim, U Švicarskoj je krajem prošle godine već pokrenut krivični prstupak protiv grupe ljudi, među kojima je Beckenbauer. Oni se sumnjiče da su počinili prevaru, stvaranje nekorektnih poslovnih odnosa, pronevjeru i “pranje novca”.

Prema švicarskim istražnim organima oštećen je Njemački fudbalski savez. Konkretnije rečeno, radi se o 6,7 miliona eura koji je njemački Organizacioni odbor preko FIFA-e isplatio Louisu-Dreyfusu, bivšem šefu Adidasa. A upravo ta suma se poslije pojavila u Kataru, na računu Mohammeda bin Hamama, bivšeg spornog funkcionera FIFA.

Švicarski istražni organi su u saradnji sa austrijskim i njemačkim kolegama pre dve nedelje izvršili pretres Beckenbauerove kuće u Salzburgu.

Dakle, otkriće da je Franc Beckenbauer obmanjivao njemačku i svjetsku javnost tvrdeći da radi iz entuzijazma dok je istovremeno uzimao milionske honorare, samo je još jedan korak ka otkrivanju neprijatne istine po kojoj se jedna fudbalska bajka pretvara u priču o pohlepi.