Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Katar 2022

Nisu dopustili iznenađenje: Portugal na startu Mundijala savladao Ganu

portugal gana sp 2022

Ronaldo je zabio gol u 31. minuti, ali mu je poništen zbog prekršaja nad Djikuom. Glavni sudac procijenio je da je Ronaldo odgurnuo stopera Gane i tako se izborio za poziciju

Portugal je posljednjem meču grupe H uspio opravdati ulogu favorita i slaviti nad selekcijom Gane rezultatom 3:2.

Prva prilika na utakmici se desila u desetoj minuti. Prejako dodanu loptu izgubio je Samed te je Portugal dobio veliku priliku. Lopta je došla do Ronalda, koji je išao sam na golmana Gane. No kako je nije dobro primio, tako nije uspio ni kvalitetno zapucati.

Portugal je novu priliku imao tri minute poslije. Guerreiro je ubacio na drugu stativu, gdje je bio Ronaldo. Visoko je skočio portugalski napadač, ali svejedno nije uspio preusmjeriti loptu u okvir gola.

Ronaldo je zabio gol u 31. minuti, ali mu je poništen zbog prekršaja nad Djikuom. Glavni sudac procijenio je da je Ronaldo odgurnuo stopera Gane i tako se izborio za poziciju.

Gana je imala sjajnu priliku u 54. minuti. Probao je Kudus, Ajaxov igrač. Iz trka je šutirao i lopta je prošla malo pokraj stative.

Ronaldo je pao u kaznenom prostoru nakon duela sa Salisuom u 63. minuti utakmice, a glavni sudac pokazao je na bijelu tačku. Odgovornost je preuzeo naravno Ronaldo i snažnim udarcem je matirao golmana Gana za 1:0.

Gana je veoma brzo izjednačila. Kudus je asistirao za Ayewa, koji se našao ispred gola i spremio loptu u mrežu. Loše je reagirala portugalska obrana, koja je najprije dopustila da lopta dođe do Kudusa, a zatim nije uspjela ni izbaciti loptu iz peterca. Iskusni napadač Gane to je iskoristio.

Portugal je ponovo od 78. minute bio u vodstvu. Fernandes je fantastično proigrao Felixa, a on s igračem na leđima prebacio golmana Gane.

Leao je samo dvije minute poslije povisio rezultat na 3:1. Opet je asistirao Fernandes, koji je u polukontri dodao ofanzivcu Milana, a on smireno pogodio suprotni ugao.

Bukari je smanjio prednost Portugala. Glavom je postigao pogodak nakon ubačaja, pri čemu se lopta odbila od portugalskog stopera.

Svjetsko prvenstvo, grupa H, prvo kolo:

Portugal – Gana 3:2 (Ronaldo 66'p, Felix 78’, Leao 80'/ Ayew 73’, Bukari 90’)