Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka i Češka bez puno muke do trijumfa

njemacka azerbejdzan33

Utakmice desetog kola u kvalifikacionim grupama ”C”, ”E” i ”F”, koje su na programu bile večeras, donijele su odgovor na nekoliko otvorenih pitanja. Potpuno čista situacija i pred posljednje kolo bila je u grupi “C“. Njemačka je već ranije izborila nastup na SP, dok je Sjeverna Irska davno osigurala baraž. Stoga su utakmice desetog kola u ovoj grupi bile samo stvar sportskog prestiža, prenosi Anadolu Agency (AA).

Njemačka je prije susreta sa Azerbejdžanom u prvih devet utakmica osvojila maksimalan broj bodova i kao lider grupe “C“ osigurala plasman na Mundijal u Rusiji.

Semafor je na kraju prvog poluvremena pokazivao 1:1, ali su Nijemci utakmicu završili rezultatom 5:1.

Sjeverna Irska je drugoplasirana u grupi “C“ i sigurni je učesnik predstojećeg baraža, tako da je večeras igrala opušteno protiv Norveške.

Češka je ranije ostala bez šansi za plansman na Mundijal i večeras je protiv San Marina pokušala samo popraviti dojam pred domaćom publikom, što je i uspjela jer se mreža San Marina zatresla pet puta.

Jedna od najzanimljivijih utakmica grupe ”E” odigrana je između reprezetanacija Poljske i Crne Gore (4:2). Poljska, koja je dobila i prvi međusobni duel u Podgorici (2:1), ostvarila je osmu pobjedu i kao prvoplasirana izborila direktan plasman na šampionat. Crna Gora je doživjela četvrti poraz, a kvalifiacije je završila kao trećeplasirana u grupi sa pet pobjeda i remijem.

Danska je pred svojim navijačima igrala sa Rumunijom 1:1 i taj bod bio joj je dovoljan za drugo mjesto i baraž.

U grupi ”F”, Engleska je pobjedom nad Litvanijom osigurala plasman, dok je Slovenija remizirala sa Škotskom.

– REZULTATI DANAŠNJIH UTAKMICA –

GRUPA ”C”

OSLO: Norveška – Sjeverna Irska (1-0), PLZEN: Češka Republika – San Marino (5-0), KAISERSLAUTERN: Njemačka – Azerbejdžan (5-1).

Poredak na tabeli: Njemačka 30 bodova, Sjeverna Irska 19, Češka Republika 15, Norveška 13, Azerbejdžan 10, San Marino 0.

GRUPA ”E”

ASTANA: Kazahstan – Armenija (1-1), VARŠAVA: Poljska – Crna Gora (4-2), KOPENHAGEN: Danska – Rumunija (1-1).

Poredak na tabeli: Poljska 25, Danska 20, Crna Gora 16, Rumunija 13, Armenija 7, Kazahstan 3.

GRUPA ”F”

VILNIUS: Litvanija – Engleska (0-1), LJUBLJANA: Slovenija – Škotska (2-2), TRNAVA: Slovačka – Malta (3-0).

Poredak na tabeli: Engleska 26, Slovačka 18, Škotska 18, Slovenija 15, Litvanija 6, Malta 1.

Svjetsko prvenstvo u Rusiji igrat će se naredne godine i na njemu će učestvovati 32 reprezentacije. Do sada je plasman na taj Mundijal izborilo ukupno 14 selekcija, a pored domaćina Rusije, to su Njemačka, Engleska, Saudijska Arabija, Belgija, Brazil, Južna Koreja, Kostarika, Španija, Iran, Japan, Meksiko, Nigerija i Poljska.