Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački mediji: Ozil glavni krivac za neuspjeh reprezentacije

ozil

Nakon što je nogometna reprezentacija Njemačke neočekivano eliminisana na Svjetskom prvenstvu u Rusiji već u grupnoj fazi takmičenja, pojedini njemački mediji pišu da je reprezentativac Mesut Ozil, turskog porijekla, jedan od glavnih krivaca, prenosi Anadolu Agency (AA).

List “Bild”, koji je i ranije objavio nekoliko tekstova u kojima je Ozil oštro kritikovan, ovaj put je objavio tekst pod naslovom “Ozil, dvostruka glavobolja i ništa više”.

U tekstu je objavljena i fotografija na kojoj su se Ozil i još jedan reprezentativac Njemačke Ilkay Gundogan u maju u Londonu fotografisali s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Njemački list tvrdi da je ovaj događaj jedan od razloga zašto je reprezentacija Njemačke prerano eliminisana na Mundijalu u Rusiji.

U tekstu se navodi da se Gundogan već oglasio u vezi sa fotografijom, ali da Ozil još nije davao izjave u vezi s pomenutim slučajem, što je, kako se dodaje, izazvalo napetu atmosferu u njemačkoj selekciji.

List tvrdi da sponzori i uprava odobravaju da Ozil bude odstranjen iz reprezentacije Njemačke.

Bild dalje navodi da je zbog fotografije u njemačkoj ekipi došlo do grupisanja među igračima, napominjući da su Sami Khedira, Jerome Boateng i Julian Draxler stali uz Ozila, dok su na drugoj strani navodno bili Maneul Neuer, Mats Hummels, Thomas Müller i Toni Kroos.

Ipak, Khedira je novinarima kazao da nije ispravno ovaj slučaj navoditi kao izgovor za eliminaciju selekcije Njemačke.

List “Die Welt” je pisao kako je potrebno formirati novi tim, dodajući kako u njemu ne bi trebali biti Khedira, Ozil i Mario Gomez.

Pojedini mediji, bliski ekstremnoj desnici, su, osim fotografisanja s Erdoganom, Ozila kritikovali i zbog toga što nije pjevao himnu Njemačke prije utakmica i što se tokom mečeva molio kao musliman.

Ozil je u dresu reprezentacije Njemačke nastupao u 92 utakmice, upisavši 23 pogotka i 40 asistencija.