Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavljena optužnica

Nogometna ikona pred zatvorom: Kako je muljao Ancelotti

Carlo Ancelotti
Foto: Instagram
Carlo Ancelotti

Španska porezna uprava izračunala je kako je Ancelotti time oštetio državni budžet Španije za ukupno 1.062.079 eura

Carlo Ancelotti, trener Reala i jedan od najtrofejnijih trenera u istoriji, optužen je da je državu Španiju oštetio za 1.062.079 eura na ime neplaćenog poreza, i to tako što je lažno prikazao svoja primanja i imovinu tokom fiskalnih godina 2014. i 2015. Optužuje ga se, dakle, za kršenje zakona tokom prvog mandata u Realu.

Dva krivična djela

Zbog toga špansko državno tužilaštvo za njega traži zatvorsku kaznu u trajanju od 4 godine i 9 mjeseci. Tereti ga se za dva krivična djela na štetu španskog državnog budžeta, pišu tamošnji mediji i pojašnjavaju:

“Uprkos tome što je u tom razdoblju prijavio boravište u Španiji, i to s adresom u Madridu, te je time morao ispunjavati sve porezne obaveze u toj državi, u poreznim prijavama navodio je samo plaću koju je dobivao kao trener Reala, dok je primanja na osnovu prava od korištenja imidža prebacio na druge osobe. To je napravio kako bi platio niži porez.”

U optužnici se još navodi:

“Ancelotti je ugovor s Realom potpisao 4. jula 2013. za period do 30. juna 2016. U njemu se navodi da mu se primanja sastoje od plaća i bonusa, ali i prava na korištenje imidža koja je prebacio na klub. Nadalje, optuženik je radio i živio u Španiji, i to tako da mu je dom bila nekretnina na centralnom madridskom trgu. No, nakon što je Ancelotti ranije završio poslovni odnos s Realom, 25. maja 2015., unajmljivao je navedeni stan do oktobra te godine. Na osnovu toga jasno je da je tokom 2015. Španija bila središte njegovih ličnih i poslovnih odnosa.”

“Pribjegao je korištenju kompleksne i zbunjujuće mreže”

Španski mediji ističu dalje iz optužnice:

“Kako bi izbjegao oporezivanje prihoda od spomenutih prava korištenja imidža, kako od Reala tako i od ostalih brendova zbog sudjelovanja na raznim eventima, Realov trener pribjegao je korištenju kompleksne i zbunjujuće mreže kompanija koje se bave pravima korištenja imidža. Tako je Ancelotti simulirao prenošenje prava korištenja imidža na kompanije sa sjedištima izvan Španije. Na taj način je od španske porezne uprave i državnog budžeta sakrivao svoje stvarne prihode kako ni on ni spomenute kompanije ne bi morali platiti poreze na velike iznose koje je primao u Španiji ili u inostranstvu.”

Ancelotti je, prema optužnici, 1. jula 2013. potpisao osobni, privatni ugovor, kojim je prava korištenja imidža prebacio na kompaniju Vapia Limited, i to na razdoblje od 10 godina te uz naknadu od 25 miliona eura. Dan kasnije ta kompanija ga je imenovala svojim predstavnikom, čime mu je “omogućila maksimalnu moć korištenja njegovih prava korištenja imidža”. Kasnije, neutvrđenog datuma, aneksom ugovora je njegovo trajanje skraćeno na tri godine, dok je cijena prava korištenja imidža smanjena na milion eura.

Ancelotti Real i poreznike zbunio gotovo identičnim imenima kompanija

Španci dalje citiraju optužnicu:

“4. jula 2013., usporedno s potpisom ugovora s Realom kojim je postao trener kluba, optuženik je potpisao drugi, privatni ugovor s klubom. Tim ugovorom je definirano da je Ancelotti na klub prenio 50 posto prava korištenja imidža za razdoblje na koje je potpisao za Real. Ostalih 50 posto prava pripalo je neimenovanoj i nepreciziranoj kompaniji koja je djelovala u ime italijanskog trenera. Ispostavilo se da je ova kompanija Vapia LLP sa sjedištem u Londonu. Ali ne Vapia Limited s Djevičanskih otoka. Ovo je Realu javljeno tek godinu kasnije.”

Ovo je važno, ističe se u optužnici, “jer je optuženi koristio kompaniju Vapia LLP tako što ju je formalno predstavio Realu kao vlasnika prava na korištenje imidža iako ih nije bio formalno pripisao toj kompaniji jer je 1. jula 2013. prava prebacio na Vapiju Limited”. Španci navode da je Vapia Limited registrirana na Djevičanskim otocima, koji su poznati porezni raj, a Ancelotti je navedeni manevar izveo kako bi izbjegao plaćanje poreza.

Oštetio je Španiju za više od milion eura

Špansko državno tužilaštvo dalje navodi:

“Ancelotti je u poreznim prijavama za spomenute godine izostavio prihode nastale na osnovu prava korištenja imidža. Utvrđeno je da nije prijavio značajne prihode, i to 1.249.590 eura za 2014. i 2.959.768 eura za 2015. Tako ni Ancelotti ni dvije spomenute kompanije s kojima je radio nisu platili porez na ove iznose. Osim toga, Ancelotti je u poreznim prijavama ispustio navesti da je vlasnik dviju nekretnina u inostranstvu. Španska porezna uprava izračunala je kako je time oštetio državni budžet Španije za ukupno 1.062.079 eura.”