Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nema izjava

Novi preokret na pomolu u slučaju Vahida Halilhodžića, Marokanci pišu da je ipak popustio

Doha: Dolazak na izvlačenje skupina za Svjetsko prvenstvo
01.04.2022., Doha - Izvlacenje skupina za Svjetsko prvenstvo koje se odrzava u Katru od 21.11.-18.12. ove godine. Vahid Halilhodzic, izbornik Maroka. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Trener koji se zaklinje u principe ipak je popustio i pristao ispuniti glavni uslov predsjednika saveza da ostane selektor

Otkaz marokanskom selektoru Vahidu Halilhodžiću, koji se činio neizbježan, izgleda da se ipak neće desiti. Ovu informaciju javljaju brojni marokanski mediji nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika saveza Fouzija Lekjaae i selektora. Očekivalo se, naime, da se odmah nakon tog sastanka objavi da bosanskohercegovački stručnjak odlazi sedam mjeseci prije SP-a koji je izborio, ali to se nije dogodilo. Naprotiv, sada sve ukazuje na to da će Halilhodžić ipak voditi Maroko u Kataru, gdje ga u grupi čekaju Hrvatska, Belgija i Kanada.

Dva razloga

Marokanci pišu da su dva razloga za ovakav rasplet.

Trener koji se zaklinje u principe ipak je popustio i pristao ispuniti glavni uslov predsjednika saveza da ostane selektor – vratiti u reprezentaciju dvije najveće zvijezde koje je odbacio nakon žestokih svađa s njima.

Hakim Ziyech, ofenzivac Chelseaja, i Noussair Mazraoui, desni bočni Ajaxa, bez kojih je Vaha uspješno završio kvalifikacije za SP, opet su dobrodošli u nacionalni tim. Međutim, pitanje je hoće li se oni vratiti jer su obojica prije dva mjeseca rekla da neće igrati za Maroko dok je Halilhodžić selektor. Vaha je njima poručio isto, da oni neće igrati dok je on selektor.

Milioni

Drugi razlog je milionska odšteta koju bi Nogometni savez Maroka morao isplatiti Vahi ako bi mu dao otkaz prije SP-a. Naime, njegov ugovor s Marokom se zahvaljujući klauzuli automatski produžio plasmanom na SP. Zato su, ističu marokanski novinari, na sastanku u nacionalnom nogometnom kampu Muhamed VI., osim Lekjaae i Vahe, bili i njihovi advokati.

Dodaju ipak da još ništa nije službeno potvrđeno te da ni selektor ni predsjednik saveza nisu dali izjave nakon sastanka. Andre Villas-Boas, prvi izbor za Vahinog nasljednikam i dalje je na čekanju.