Fudbal

Marketinška grupa

Novi skandal trese FIFA-u: Potplaćivali predsjednike saveza

19/03/2019

Član te američke marketinške grupe Hose Havilja bio je 2017. godine ključni svjedok na suđenju trojici južnoameričkih fudbalskih zvaničnika optuženim za korupciju

Federalni sud u Bruklinu odredio je jednoj sportskoj marketinškoj grupi da plati milion dolara kazne za učešće u korupcijskom skandalu vezanim za FIFA.

Ta grupa je upletena u slučaj u SAD optužujući druge kompanije za podmićivanje međunarodnih fudbalskih zvaničnika u zamjenu za komercijalna prava za velike fudbalske turnire.

Prema ranijem sporazumu o priznananju krivice, ta grupa više neće raditi.

Član te američke marketinške grupe Hose Havilja bio je 2017. godine ključni svjedok na suđenju trojici južnoameričkih fudbalskih zvaničnika optuženim za korupciju.

Rekao je poroti da su on i njegovi saradnici tokom godina platili desetine milione dolara mita, koje su prikrili falsifikovanim ugovorima.

Naveo je da su u jednom slučaju njegova kompanija i dvije firme zajedno platili 10 miliona dolara mita Džefriju Vebu, tadašnjem potpredsjedniku FIFA i predsjedniku konfederacije Sjeverne, Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF), kako bi im obezbjedio pomoć u dobijanju komercijalnih prava za Kup Amerike 2016. godine.

Veb se izjasnio krivim za reketiranje i čeka presudu.

Na suđenju za korupciju, dvojica optuženih su proglašeni krivim, bivši predsjednik FS Brazila Žoze Marija Marin i bivši predsednik FS Paragvaja Anhel Naput, dok je treći oslobođen, bivši predsednik FS Perua Manuel Burha.

Komentari

Autor: B92

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.