Nurković: Ibričić me zeza zbog odluke da igram za Kosovo

nurkovic

Adis Nurković je nekadašnji golman BiH koji je odlučio braniti za Kosovo, a otkrio je kako je do toga zapravo došlo.

“Rekao bih da je to sudbina. Kao što znate, moja supruga je porijeklom sa Kosova. Nakon što je Kosovo dobilo od FIFA-e dozvolu da igra kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, selektor Bunjaku je tražio potencijalne golmane. Pratio je negdje neku moju utakmicu. Svidjelo mu se kako sam tada branio i potom je skupio dosta materijala o meni. Nakon toga me kontaktirao i pitao da li želim igrati za reprezentaciju Kosova. Nisam puno razmišljao i prihvatio sam poziv Kosova”, rekao je Nurković za BHfudbal.ba.

“Nakon nekoliko provedenih dana s ekipom mogu reći sve najbolje. S novim suigračima sam se već uklupio i imam osjećaj kao da sam već duže vrijeme ovdje. U sportu je upoznavanje igrača uvijek ona lakša strana. Stvarno su svi pozitivni i svi su mi poželjeli iskrenu dobrodošlicu u ekipu.”

“Ovdje vlada nevjerovatna euforija. Stadion je rasprodan u rekordnom roku i to će biti istinski spektakl. Očekivanja su kao i u svakoj utakmici, a to je pokušati odigrati što je bolje moguće kako bi ostvarili pozitivan rezultat.”

Kosovo domaće utakmice mora igrati u Albaniji.

“Mislim da to nije veliki nedostatak jer kao što sam na početku rekao, stadion je u Albaniji rasprodan u rekordnom roku i mi ćemo se ovdje u Skadru osjećati kao kod kuće, a to u jednu ruku i jesmo.”

Kosovo kao iznenađenje…

“Ne želimo dizati tenzije i preveliku atmosferu. Selektor je takav da razmišlja dugoročno i ova ekipa će tek da u neko buduće vrijeme pokaže pravi kvalitet, koji sigurno posjeduje. A, ako se i u ovim kvalifikacijama poklope stvari i mi dobijemo šansu da se plasiramo, sigurno da bi nam bilo drago i mi ćemo pokušati iskorisiti svaku moguću šansu.”

Uspomene vezane uz reprezentaciju BiH…

“Sigurno da do kraja mog života taj period ima posebno mjesto u mom srcu. Ponosan sam na taj period svog života jer sam rođeni Bosanac i Hercegovac i sad kad igram za Kosovo ništa se nije promijenilo vezano za moje osjećaje prema zemlji u kojoj sam rođen.”

Nurković je u veliki prijatelj sa Senijadom Ibričićem.

“Ma mene kum Ibro za svaku odluku prvo pošteno zeza, a onda da svoj komentar. Naravno, bilo mu je jako drago kad sam mu rekao i čestitao mi je. Mi smo jedan drugom velika podrška.”

Ibričić u reprezentaciji Kosova…

“Mislim da to ipak ne bi bilo moguće zbog administrativnih razloga. S druge strane, moja velika želja da s njim budem u istoj ekipi se već ispunila dok smo zajedno igrali za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.”